Dobrodošli na Biševo!

Dnevnik

Rezidencije u srpnju 2019.

27.07.2019.

Busom od Zagreba do Splita, trajektom od Splita do Visa, busom od Visa do Komiže i konačno malom barkom od Komiže do Biševa. Ali svi sati puta isplatili su se jer je nas šestero mladih bilo željno umjetnosti i prirode, a za takav spoj najbolja je likovna rezidencija na Biševu. Svaka vizura, miris, kamenčić, biljka, spokoj, zvuk valova i cvrčaka uz najčišće more koje smo ikad vidjeli nisu mogli ne biti oaza inspiracije gdje čak ni mašta nije potrebna da  bi ste uplovili u nekakav poseban svijet, nama gradskoj djeci još neviđen. Lutajući otokom i plutajući oko njega, u duhu zajedništva i kreativnosti, pokušavali smo taj mali raj oplemeniti nekim svojim dodirom. 

Uz umjetničke intervencije i slike, djelić entuzijazma prenijeli smo i drugima kroz radionice. Djeca su u takvom okruženju stvarala nevjerojatne akvarele kojima smo se divili kao da gledamo djela nekih svojih profesora ili slikarskih uzora. Valjda tome doprinosi poseban mir koji se može zateći samo na Biševu – onaj koji svakom pomaže da ostvari vlastiti potencijal. Radionica „Opituraj kantun“ privukla je i velike i male. Nitko se nije mogao oduprijeti zovu krede i asfalta kojeg smo zajedno pretvorili u šareni svit morskih zviri! Radionica je, osim slikama, rezultirala i s petnaestak ljudi od glave do pete obojenih poput Indijanaca što svjedoči o atmosferi koja je ondje vladala. Spontana radionica body paintinga. 

Između kupanja i kuhanja slikalo se i ponajviše divilo ljepoti koja nas okružuje. Ove godine svi smo na trenutak postali kamermani pokušavajući zabilježiti bar djelić onoga što proživljavamo – pod morem, na Biševu, na brusničkim stijenama i s mačkama u dvorištu rezidencije. Osim toga, rezidenti već dugo rade na Biševljanskom vodiču i radovima inspiriranim otokom i nadaju se da ćete uskoro sve moći vidjeti objedinjeno i udahnuti dašak rezidencije na nekoj zagrebačkoj izložbi daleko od mora dok na sebi budemo nosili pulovere umjesto kupaćih kostima. 


Povezani sadržaj

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x