Dobrodošli na Biševo!

Početna → Rujan 2017

Krajem rujna 2017.godine okupili smo se u nešto manjem broju ali s jednakim entuzijazmom. Nakon što smo dočekali sve članove naše male art-povorke u Komiži, uživajući u ranojesenskom miru a kasnoljetnom kupanju, uputili smo se na Biševo. Ovaj put je bilo petero umjetnika: Agata Lučić i Sara Grubić koje su dolazile po drugi put na koloniju, Apolonija Lučić, Tara Beata Racz (djevojke s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu) & Dorotea Kutleša (diplomirana dizajnerica i sportski entuzijast).

Kako je vrijeme u ovo doba godine puno mirnije i zagasitijih boja, oblaka i zalazaka, takva su nam bila i raspoloženja. Kupali smo se - da, naravno - smijali se i šetali, ali smo i puno više vremena provodili u meditaciji, miru, tišini, uranjanju u sebe i prirodu koja nas okružuje.

Svakodnevni ritam koji nalaže kretanje sunca na Biševu je alfa i omega cijelog dana, tako da su rano buđenje i rani odlazak na spavanje postavili i raspored cijelog dana. Duge ljetne noći zamijenili su kratke jesenske večeri u kojima bi se stvaralo do zadnje zrake dnevnog svijetla a potom bi najhrabriji još prije spavanja odgledali film na već tradicionalnoj manifestaciji Kino Biševo (ovaj put autumn edition - u konobi, filmovi projicirani na plahti). Isplatilo bi se doći na Biševo samo gledati filmove u konobi, moje je skromno mišljenje. Sve u svemu, kad uspoređujem prvu i drugu koloniju, čini mi se da su obje bile potpuno usklađene s prirodnim energijama u okolini. Što je i logično, pošto si na Biševu potpuno uronjen u prirodu i nemaš izbora nego se podati njenom utjecaju. Kako je to kad se potpuno prepustimo i otpustimo sve brige, obaveze, civilizacijske prohtjeve i kriterije, i budemo samo sa sobom i kreacijom? Predivno. Nadalje, mislim da su samo 2 novine koje smo unijeli jako poboljšalje kvalitetu života u našoj kući, riječ je o pekaču za kruh i blenderu.

Mislim da će sa svakom kolonijom boravak u kući biti sve ugodniji, jer malo po malo donosimo i uređujemo stvari. Puno je inspiracije i puno želja, zahvalni smo na svemu stvorenome i podijeljenome, a u planu je i izložba kako bi podijelili sa svijetom našu malu lijepu oazu slobode na Biševu.

Sara usvaja macu!

Divlje gladne mace nisu rijetkost na Bisevu - stanovnika je malo, a mačaka puno više nego njih... Zimi kad dođe vlaga i hladnije vrijeme gladne mace se suočavaju sa jos većim preprekama. Iako sam na drugoj Biševskoj koloniji nažalost bila bolesna i s temperaturom - ne možeš otići tužan s Biševa, tako da se zadnji dan malo prije odlaska na prugu dogodilo malo čudo. Htjela sam macu i Biševo mi ju je podarilo netom prije polaska tako da mala slatkica sada živi samnom u Zagrebu. Dado mi je rekao da ju nazovem Srećka - zato sto sam ja njoj donjela srecu, a bome i ona meni Preslatka je, dobra i zaigrana i guguće dok prede. Trenutno jede kao blesava i dobiva pikice od veterinara jer je navukla upalu pluća. Svi su ju doma zavoljeli, čeka ju puno toplih dana i ispunjen zivot.

Sara Grubić


Otok Biševo

Otok Biševo smjestio se nedaleko od otoka Visa, preko puta gradića Komiže. Ima 11 stalnih stanovnika.

Krasi ga nekoliko prelijepih pješčanih plaža, puno staza za pješačenje i tajni za otkrivanje, te je pravi netaknuti dragulj divlje prirode. Ljeti privlači mnoštvo turista zbog svoje poznate Modre špilje. Ima jako malo svjetlosnog zagađenja što mu omogućava duge zvjezdane noći. Dom je nekoliko autohtonih vrsta ptica, nema otrovnih životinja ni kukaca, posve je pitom prema prijateljski nastrojenim ljudima.

Zašto Biševo treba umjetnike?

Svaki otok ima svoju dušu, a svaka duša potrebu da ju se razumije i poštuje.

Nažalost smo, neki kao stalni, a neki povremeni stanovnici Biševa, svjedoci kako se posljednjih godina Biševo "muze" u komercijalne svrhe, te se polako pretvara u još jednu u nizu dnevnu destinaciju i turističku senzaciju, što odjekuje nepovratnu devastaciju. U tom procesu gubi dio svog identiteta i tradicije, njegova se povijest zaboravlja, a njegovi putevi zarastaju. Ideja za koloniju je nastala kao reakcija na ovaj proces, u želji da na otok dovedemo kreativne mlade ljude kojima ćemo prenijeti dijelić ovog znanja i pokazati im otok, a koji će zauzvrat biševski genus loci uobličiti u umjetnička djela, te s izlaganjem tih djela u uvali Mezuporat na Biševu stvoriti kulturnu ponudu u ovom turističkom žarištu. Otok se pokazao kao savršena lokacija za umjetničko stvaralaštvo, jer umjetnicima pruža izolaciju, mir, te potpuno stapanje s prirodom, kao i sa sobom i svojom vizijom.

Vođeni mišlju "budi promjena koju želiš vidjeti", ovo je jedan mali pokušaj s velikom ljubavlju prema otoku, da se Biševo obogati kulturnom i kreativnom energijom koju pobuđuje u svakom pojedincu, te da se njegova ljepota na taj način podijeli sa svijetom.

Kratki video ljetne rezidencije održane 2017.

Uvjeti boravka na otoku

Život na Biševu je pravi povratak prirodi i postavlja izazov modernom čovjeku u snalaženju i preživljavanju bez tehnologije, dućana, vode iz slavine i drugih ljudi. Molimo vas da se upoznate s uvjetima boravka na otoku kako bi se uspješno pripremili.

Činjenica da je Biševo teško dostupno i relativno izolirano nosi i prednosti i mane.

Nema pitke vode — Molimo vas da ponesete svu vodu koja vam je potrebna za piće i kuhanje. Voda za pranje suđa, robe, sebe i drugih postoji u obliku kišnice iz gustirne.

Nema dućana — Potrebno je dobro isplanirati i ponijeti sve što bi vam moglo zatrebati u razdoblju boravka: od hrane do hammocka (iskrena preporuka!) i knjige za na plaži.

Volimo se, međusobno se poštujemo i zabavljamo - Slavimo što smo živi :)

Smještaj i hrana

Bisevo

U kući u kojoj se odvija rezidencija su dostupne tri odvojene sobe sa sedam kreveta, funkcionalna kuhinja, dva wc-a, terasa i vrt.

Od kućanskih aparata u kuhinji su (osim štednjaka i hladnjaka) na raspolaganju pekač kruha, blender i dehidrator. Voda se skuplja putem bunara i nije pitka, no može se koristiti za pranje suđa, umivanje i zalijevanje.

Naši gosti mogu koristiti i kućni laptop. Wi-Fi dijelimo preko mobilnih uređaja.

Sama kuća se nalazi 50ak metara od pješčane plaže na kojoj se nalaze dva ugostiteljska objekta.

Kako doći na Biševo

Biševo je najdalji naseljeni otok u RH i jedini otok u RH do kojeg se dolazi s trajektom od drugog otoka. Kako biste došli do Biševa, prvo morate doći trajektom iz Splita do otoka Visa, autobusom do Komiže te prespavati u Komiži. S komiške rive u 8 ujutro hvatate državnu brodsku liniju br. 612, poznatiju kao “Pruga”, s kojom se vozite do uvale Porat. Putovanje traje oko 1h i 20 min. Cijena povratne karte je 50kn.

Kako bi došli nazad do Splita, opet ćete po povratku u Komižu morati prespavati jednu noć jer su brodske linije neusklađene. Konzultirajte raspored trajketnih linija.

Alternativu Pruzi nudi nekoliko prijevoznika s gumenjacima iz Komiže koji stižu do Biševa za 15-ak minuta, te vas mogu odvesti i dovesti bilokada za stotinjak kuna po osobi. Ovi prijevoznici rade isključivo od svibnja do listopada.

Otvori lokaciju u Google kartama.

Press clippings

Vizkultura 29. kolovoz, 2017.

Otok umjetnosti »

Dnevnik

Srpanj 2018
Srpanj 2018

Priroda, zaboravljeni putevi, intimni dojmovi i osjećaji, bili su svakodnevni poticaj za razmišljanje i bilježenje. Uz živopisne priče Zvonka Brajčića o otoku, njegovoj baštini i stanovnicima te uz svakodnevne šetnje imali smo priliku istražiti i upoznati otok iz drugog kuta. Iako je Biševo većini poznato samo po svojoj Modroj špilji i uvali Mezuporat, ostale su specifičnosti ovog netaknutog dragulja bačene u drugi plan. Iako otok broji 12 stalnih stanovnika, nekada ih je brojio čak 300, te je na njemu bila podignuta osnovna škola.

Čišćenje okoliša benediktinskog samostana
Čišćenje okoliša benediktinskog samostana

Petnaestak studenta likovne akademije sveučilišta u Zagrebu, zajedno s još nekolicinom domaćih stanovnika ovog pučinskog otoka, zajedničkim snagama i naporima očistili su južni zid starog benediktinskog samostana na lokaciji Poje. Do sada su izvršeni radovi na uklanjanju razraslog i podivljalog raslinja i drveća, te hrpa smeća koje se tu nagomilavalo tijekom vremena. Ukupno je uklonjeno 400 kubnih metara zelenila i smeća. Prigodom tih radova, zatečeni razbacan kamen prikupljan je i deponiran na gomile.

Spasimo Biševo od betoniranja!
Spasimo Biševo od betoniranja!

Tražimo da Konzervatorski odjel u Splitu izađe na teren i zaštiti ovaj arheološki lokalitet od nasrtaja divlje gradnje Rješenjem o preventivnoj zaštiti.

Rujan 2017
Rujan 2017

Biševo Island Artist Residency je umjetnička kolonija za studente Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te profesionalne umjetnike na pučinskom otočiću Biševu.

Srpanj 2017
Srpanj 2017

Kolonija je prvi put organizirana u ljeto 2017. godine, kad je na poziv organizatora na otok došlo 7 studenata 3., 4. i 5. godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Koncept rezidencije
Rad

Work

Umjetnici su kroz 7 dana obilazili otok, skupljali materijale i pronalazili inspiraciju u prirodi, te stvarali umjetnička djela u maniri "assemblage". Ova vrsta stvaralaštva se pokazala vrlo ekološki osviještenom, jer su umjetnici pri prikupljanju materijala očistili okoliš i plaže, a pronađenim starim predmetima udahnuli novi život.
Izložba

Exhibition

U sklopu rezidencije napravljena je izložba nastalih radova (uz tehničku podršku direktorice Nautičkog centra Komiža gđe. Brigite Fiamengo) u uvali Mezuporat, gdje su umjetnici izložili svoje radove pred više od 100.000 ljudi, koliko ih godišnje prođe kroz Mezuporat, na putu za poznatu Modru špilju.
Izleti

Trips

Obišli smo cijelo Biševo, od Salbunare, Mezuporta, Polja, do rta Gatule, vrha Stražbenice i Modre špilje. Neki od puteva su obnovljeni, no neki polako zarastaju i padaju u zaborav. Želja nam je obilježiti sve puteve i svake godine ih utabati ispočetka.
Dodatne aktivnosti

Activities

Unutar dodatnih aktivnosti na rezidenciji organizirano je “Kino Biševo”, na kojem su nekoliko večeri za redom projicirani filmovi uz kokice. U jutarnjim satima pružala se mogućnost vježbanja joge uz stručnu voditeljicu Ladu Kraljević.

Organizatori

Stjepan Tafra

Stjepan Tafra

Rođen sam i odrastao u Splitu, a stalni stanovnik grada Komiže postajem 2010. godine. Idealan spoj osobnog i profesionalnog života pronašao sam u fotografiji i web dizajnu, kroz koji imam priliku primijeniti fotografiju i znanje grafičkog dizajna kojeg sam stekao kroz samostalan rad i učenje. Ponosni sam član Hrvatskog dizajnerskog društva. Sudjelovao sam na brojnim izložbama sa svojim fotografijama u Komiži i Visu, te u brojnim malim kulturnim inicijativama na otoku, u radu na promotivnim materijalima i fotografiranju. Volim timski rad i smatram da smo uspješniji kad se udružimo u suradnji nego kad djelujemo sami.

Pogledaj portfolio »

Lada Kraljević

Lada Kraljević

Rođena sam 1973. u Herbola‐zheimu. Od ranog djetinjstva puno sam putovala i živjela u raznim gradovima što je pridonjelo razvijanju mog avanturističkog duha. 2003 počinje moje školovanje za učitelja yoge te uspješno završavam edukaciju u New York-u 2008. Zadnjih 8 godina živjela sam na Biševu gdje smo pokušali oživjeti zajednicu kroz osnivanje Mjesnog odbora, snimanje dokumentarnog filma iOTOK, ekoloških akcija te povezivanjem sa drugim otocima. Iznimno mi je drago da sam sudjelovala u umjetničkoj koloniji koja daje otoku novi aspekt i mogućnost razvoja. Mladi umjetnici puni entuzijazma, ideja i životne snage pravi su vjetar u leđa ovome biseru Mediterana i njegovim stanovnicima.

Sara Grubić

Sara Grubić

Rođena sam u Zagrebu na zimu 1991. Bila sam sretno dijete i odrasla u osbu koja cilja na samorazvoj i napredak, srecu i unutarnji mir. Nakon završene Klasične gimnazije upisujem Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Uz likovnu umjetnost uživam u šetnjama prirodom, volim pjevati citati volim ljude i sva ziva bića. Sretna sam što mogu sudjelovati u ovoj predivnoj inicijativi. To je savršen primjer kako se uz malu inicijativu i puno ljubavi i predanosti mogu «micati stijene». Veselim se budućim pothvatima, tko zna sto će se sve izroditi iz ove priče. Neka život bude pjesma!

Često postavljana pitanja

Mogu li dovesti svog partnera ili člana obitelji na rezidenciju?

Ne. Rezidencije su namijenjene isključivo umjetnicima.

Da li su dozvoljeni kućni ljubimci?

Da, ali uz prethodnu najavu.