Dobrodošli na Biševo!

Početna → Srpanj 2018

U sred turističke sezone na hrvatskoj obali svatko od nas se trudi pronaći svoj mali kutak pod suncem. Svjedoci smo toga kako je krivi pristup turizmu rezultirao sve većim hordama ljudi koji će unutar 'silne' ponude rijetko naići na nešto što zbilja odskače od obrasca. Razmišljajući o ljetovanju na 'robinzonski' način, kristalno nam je jasno da je u sred špice nemoguće pronaći svoju oazu i maknuti se od vreve gradskog života u idilu. Iako se hrvatska obala i njezine blagodati u bezbroj aspekata iskorištavaju na krivi način, i umjesto da odgovorni kultiviraju i zaštićuju ono što imamo, svjedoci smo svakodnevne devastacije prekrasnog raja na zemlji. Unatoč svemu, postoje pojedinci koji svojim primjerom ukazuju na to da postoji drugačiji pristup i alternativa ustaljenoj turističkoj ponudi. Na otoku Biševu po treći se puta održala umjetnička rezidencija za studente zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Cilj same rezidencije kultiviranje je i njegovanje autentičnog  lokalnog duha. Stjepan Tafra, fotograf i grafički dizajner iz Komiže, uz podršku biševjorskih lokalaca ugostio je studente u obiteljskoj kući na Biševu. Na ovogodišnjoj rezidenciji sudjelovali su Diana Trohar, Sara Grubić, Agata Lučić, Ivan Barun, Ana Jurčević, Filip Pilj, Josip Rončević, Apolonija Lučić, Ana Maria Maravić, Andrej Beštak i Svan Radulović Matica. Priroda, zaboravljeni putevi, intimni dojmovi i osjećaji, bili su svakodnevni poticaj za razmišljanje i bilježenje. Uz živopisne priče Zvonka Brajčića o otoku, njegovoj baštini i stanovnicima te uz svakodnevne šetnje imali smo priliku istražiti i upoznati otok iz drugog kuta. Iako je Biševo većini poznato samo po svojoj Modroj špilji i uvali Mezuporat, ostale su specifičnosti ovog netaknutog dragulja bačene u drugi plan. Iako otok broji 12 stalnih stanovnika, nekada ih je brojio čak 300, te je na njemu bila podignuta osnovna škola od prvog do četvrtog razreda. Bio je bogat vinogradima, maslinicima i suhozidima te je bio poznat po vinu i ribarenju. Danas zbog masovnog iseljenja možemo vidjeti samo tragove nekadašnjeg života, a ova je akcija jedan od načina na koji se otok revitalizira i pokušaj da se u njega ponovno unese malo mladenačkog duha. U desetak dana provedenih na otoku osluškivali smo, promatrali i upijali. Prekrasna priroda, zalasci sunca, more i izolacija od vreve prenapučenog grada inspirirali su nas na stvaranje. Svatko od nas svoje je dojmove pokušao izraziti kroz crtež, skulpture od odbačenih materijala ili site-specific instalacije. Osim toga, ovo je bila idealna prilika za druženje van fakultetskih obaveza i studentskih klasa na Akademiji. Nadamo se da je ovo samo početak jedne posebne priče koja će svojim sljedećim izdanjima pokazati da se i na obali može spojiti duh kreativnog i autentičnog.

* * *

Studenti likovne akademije iz Zagreba nedavno su po drugi su put sudjelovali u likovnoj koloniji na Biševu - Biševo island artist residency. Prvi je put ova kolonija organizirana u ljeto 2017. godine od strane fotografa i dizajnera Stjepana Tafre. Kolonija je nastala kao reakcija na sve češću eksploataciju kulturnog i prirodnog identiteta na našoj obali u svrhu što bržeg i većeg profita, te kao šansa studentima likovne akademije da u lijepom okruženju nastave stvarati poštujući običaje i autohtonost prirodnog okruženja otoka Biševa. Iako je Biševo većini poznato samo po svojoj Modroj špilji i uvali Mezuporat, ostale su specifičnosti ovog netaknutog dragulja bačene u drugi plan. Iako otok broji 12 stalnih stanovnika, nekada ih je brojio čak 500, te je na njemu bila podignuta osnovna škola od prvog do četvrtog razreda, bio je bogat vinogradima, maslinicima i suhozidima te je bio poznat po vinu i ribarenju. Danas zbog masovnog iseljenja možemo vidjeti samo tragove nekadašnjeg života, a ova je akcija jedan od načina na koji se otok revitalizira i pokušaj da se u njega ponovno unese malo mladenačkog duha. Umjetnici su se ove godine imali šansu još bolje upoznati s otokom, posječujući omanja sela i upoznajući stanovnike, hodajući kroz bunkere jna, do rta Gatule, uvale Salbunare, te ostalih prirodnih znamenitosti. Također su sudjelovali u akciji čišćenja južne strane crkve sv. Silvestra. Tako su kroz različite aspekte imali priliku proširiti svoje znanje i razumjevanje biševjorskog načina života, dijalekta i duha stanovnika. Pošto su već dobili sliku o otoku i njegovoj specifičnosti, krenuli su u izradu alternativnog vodiča po otoku Biševu u kojem će kroz različite neuobičajene tematike dati svoj osvrt na mnogobrojne aspekte otoka koji su ih inspirirali. Izlazak vodiča planiran je sredinom listopada. Planira se i proširivanje kolonije i mnogo drugih popratnih kulturnih blagodati iz ove kreativne sinergije.    

Otok Biševo

Otok Biševo smjestio se nedaleko od otoka Visa, preko puta gradića Komiže. Ima 11 stalnih stanovnika.

Krasi ga nekoliko prelijepih pješčanih plaža, puno staza za pješačenje i tajni za otkrivanje, te je pravi netaknuti dragulj divlje prirode. Ljeti privlači mnoštvo turista zbog svoje poznate Modre špilje. Ima jako malo svjetlosnog zagađenja što mu omogućava duge zvjezdane noći. Dom je nekoliko autohtonih vrsta ptica, nema otrovnih životinja ni kukaca, posve je pitom prema prijateljski nastrojenim ljudima.

Zašto Biševo treba umjetnike?

Svaki otok ima svoju dušu, a svaka duša potrebu da ju se razumije i poštuje.

Nažalost smo, neki kao stalni, a neki povremeni stanovnici Biševa, svjedoci kako se posljednjih godina Biševo "muze" u komercijalne svrhe, te se polako pretvara u još jednu u nizu dnevnu destinaciju i turističku senzaciju, što odjekuje nepovratnu devastaciju. U tom procesu gubi dio svog identiteta i tradicije, njegova se povijest zaboravlja, a njegovi putevi zarastaju. Ideja za koloniju je nastala kao reakcija na ovaj proces, u želji da na otok dovedemo kreativne mlade ljude kojima ćemo prenijeti dijelić ovog znanja i pokazati im otok, a koji će zauzvrat biševski genus loci uobličiti u umjetnička djela, te s izlaganjem tih djela u uvali Mezuporat na Biševu stvoriti kulturnu ponudu u ovom turističkom žarištu. Otok se pokazao kao savršena lokacija za umjetničko stvaralaštvo, jer umjetnicima pruža izolaciju, mir, te potpuno stapanje s prirodom, kao i sa sobom i svojom vizijom.

Vođeni mišlju "budi promjena koju želiš vidjeti", ovo je jedan mali pokušaj s velikom ljubavlju prema otoku, da se Biševo obogati kulturnom i kreativnom energijom koju pobuđuje u svakom pojedincu, te da se njegova ljepota na taj način podijeli sa svijetom.

Kratki video ljetne rezidencije održane 2017.

Uvjeti boravka na otoku

Život na Biševu je pravi povratak prirodi i postavlja izazov modernom čovjeku u snalaženju i preživljavanju bez tehnologije, dućana, vode iz slavine i drugih ljudi. Molimo vas da se upoznate s uvjetima boravka na otoku kako bi se uspješno pripremili.

Činjenica da je Biševo teško dostupno i relativno izolirano nosi i prednosti i mane.

Nema pitke vode — Molimo vas da ponesete svu vodu koja vam je potrebna za piće i kuhanje. Voda za pranje suđa, robe, sebe i drugih postoji u obliku kišnice iz gustirne.

Nema dućana — Potrebno je dobro isplanirati i ponijeti sve što bi vam moglo zatrebati u razdoblju boravka: od hrane do hammocka (iskrena preporuka!) i knjige za na plaži.

Volimo se, međusobno se poštujemo i zabavljamo - Slavimo što smo živi :)

Smještaj i hrana

Bisevo

U kući u kojoj se odvija rezidencija su dostupne tri odvojene sobe sa sedam kreveta, funkcionalna kuhinja, dva wc-a, terasa i vrt.

Od kućanskih aparata u kuhinji su (osim štednjaka i hladnjaka) na raspolaganju pekač kruha, blender i dehidrator. Voda se skuplja putem bunara i nije pitka, no može se koristiti za pranje suđa, umivanje i zalijevanje.

Naši gosti mogu koristiti i kućni laptop. Wi-Fi dijelimo preko mobilnih uređaja.

Sama kuća se nalazi 50ak metara od pješčane plaže na kojoj se nalaze dva ugostiteljska objekta.

Kako doći na Biševo

Biševo je najdalji naseljeni otok u RH i jedini otok u RH do kojeg se dolazi s trajektom od drugog otoka. Kako biste došli do Biševa, prvo morate doći trajektom iz Splita do otoka Visa, autobusom do Komiže te prespavati u Komiži. S komiške rive u 8 ujutro hvatate državnu brodsku liniju br. 612, poznatiju kao “Pruga”, s kojom se vozite do uvale Porat. Putovanje traje oko 1h i 20 min. Cijena povratne karte je 50kn.

Kako bi došli nazad do Splita, opet ćete po povratku u Komižu morati prespavati jednu noć jer su brodske linije neusklađene. Konzultirajte raspored trajketnih linija.

Alternativu Pruzi nudi nekoliko prijevoznika s gumenjacima iz Komiže koji stižu do Biševa za 15-ak minuta, te vas mogu odvesti i dovesti bilokada za stotinjak kuna po osobi. Ovi prijevoznici rade isključivo od svibnja do listopada.

Otvori lokaciju u Google kartama.

Press clippings

Vizkultura 29. kolovoz, 2017.

Otok umjetnosti »

Dnevnik

Srpanj 2018
Srpanj 2018

Priroda, zaboravljeni putevi, intimni dojmovi i osjećaji, bili su svakodnevni poticaj za razmišljanje i bilježenje. Uz živopisne priče Zvonka Brajčića o otoku, njegovoj baštini i stanovnicima te uz svakodnevne šetnje imali smo priliku istražiti i upoznati otok iz drugog kuta. Iako je Biševo većini poznato samo po svojoj Modroj špilji i uvali Mezuporat, ostale su specifičnosti ovog netaknutog dragulja bačene u drugi plan. Iako otok broji 12 stalnih stanovnika, nekada ih je brojio čak 300, te je na njemu bila podignuta osnovna škola.

Čišćenje okoliša benediktinskog samostana
Čišćenje okoliša benediktinskog samostana

Petnaestak studenta likovne akademije sveučilišta u Zagrebu, zajedno s još nekolicinom domaćih stanovnika ovog pučinskog otoka, zajedničkim snagama i naporima očistili su južni zid starog benediktinskog samostana na lokaciji Poje. Do sada su izvršeni radovi na uklanjanju razraslog i podivljalog raslinja i drveća, te hrpa smeća koje se tu nagomilavalo tijekom vremena. Ukupno je uklonjeno 400 kubnih metara zelenila i smeća. Prigodom tih radova, zatečeni razbacan kamen prikupljan je i deponiran na gomile.

Spasimo Biševo od betoniranja!
Spasimo Biševo od betoniranja!

Tražimo da Konzervatorski odjel u Splitu izađe na teren i zaštiti ovaj arheološki lokalitet od nasrtaja divlje gradnje Rješenjem o preventivnoj zaštiti.

Rujan 2017
Rujan 2017

Biševo Island Artist Residency je umjetnička kolonija za studente Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te profesionalne umjetnike na pučinskom otočiću Biševu.

Srpanj 2017
Srpanj 2017

Kolonija je prvi put organizirana u ljeto 2017. godine, kad je na poziv organizatora na otok došlo 7 studenata 3., 4. i 5. godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Koncept rezidencije
Rad

Work

Umjetnici su kroz 7 dana obilazili otok, skupljali materijale i pronalazili inspiraciju u prirodi, te stvarali umjetnička djela u maniri "assemblage". Ova vrsta stvaralaštva se pokazala vrlo ekološki osviještenom, jer su umjetnici pri prikupljanju materijala očistili okoliš i plaže, a pronađenim starim predmetima udahnuli novi život.
Izložba

Exhibition

U sklopu rezidencije napravljena je izložba nastalih radova (uz tehničku podršku direktorice Nautičkog centra Komiža gđe. Brigite Fiamengo) u uvali Mezuporat, gdje su umjetnici izložili svoje radove pred više od 100.000 ljudi, koliko ih godišnje prođe kroz Mezuporat, na putu za poznatu Modru špilju.
Izleti

Trips

Obišli smo cijelo Biševo, od Salbunare, Mezuporta, Polja, do rta Gatule, vrha Stražbenice i Modre špilje. Neki od puteva su obnovljeni, no neki polako zarastaju i padaju u zaborav. Želja nam je obilježiti sve puteve i svake godine ih utabati ispočetka.
Dodatne aktivnosti

Activities

Unutar dodatnih aktivnosti na rezidenciji organizirano je “Kino Biševo”, na kojem su nekoliko večeri za redom projicirani filmovi uz kokice. U jutarnjim satima pružala se mogućnost vježbanja joge uz stručnu voditeljicu Ladu Kraljević.

Organizatori

Stjepan Tafra

Stjepan Tafra

Rođen sam i odrastao u Splitu, a stalni stanovnik grada Komiže postajem 2010. godine. Idealan spoj osobnog i profesionalnog života pronašao sam u fotografiji i web dizajnu, kroz koji imam priliku primijeniti fotografiju i znanje grafičkog dizajna kojeg sam stekao kroz samostalan rad i učenje. Ponosni sam član Hrvatskog dizajnerskog društva. Sudjelovao sam na brojnim izložbama sa svojim fotografijama u Komiži i Visu, te u brojnim malim kulturnim inicijativama na otoku, u radu na promotivnim materijalima i fotografiranju. Volim timski rad i smatram da smo uspješniji kad se udružimo u suradnji nego kad djelujemo sami.

Pogledaj portfolio »

Lada Kraljević

Lada Kraljević

Rođena sam 1973. u Herbola‐zheimu. Od ranog djetinjstva puno sam putovala i živjela u raznim gradovima što je pridonjelo razvijanju mog avanturističkog duha. 2003 počinje moje školovanje za učitelja yoge te uspješno završavam edukaciju u New York-u 2008. Zadnjih 8 godina živjela sam na Biševu gdje smo pokušali oživjeti zajednicu kroz osnivanje Mjesnog odbora, snimanje dokumentarnog filma iOTOK, ekoloških akcija te povezivanjem sa drugim otocima. Iznimno mi je drago da sam sudjelovala u umjetničkoj koloniji koja daje otoku novi aspekt i mogućnost razvoja. Mladi umjetnici puni entuzijazma, ideja i životne snage pravi su vjetar u leđa ovome biseru Mediterana i njegovim stanovnicima.

Sara Grubić

Sara Grubić

Rođena sam u Zagrebu na zimu 1991. Bila sam sretno dijete i odrasla u osbu koja cilja na samorazvoj i napredak, srecu i unutarnji mir. Nakon završene Klasične gimnazije upisujem Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Uz likovnu umjetnost uživam u šetnjama prirodom, volim pjevati citati volim ljude i sva ziva bića. Sretna sam što mogu sudjelovati u ovoj predivnoj inicijativi. To je savršen primjer kako se uz malu inicijativu i puno ljubavi i predanosti mogu «micati stijene». Veselim se budućim pothvatima, tko zna sto će se sve izroditi iz ove priče. Neka život bude pjesma!

Često postavljana pitanja

Mogu li dovesti svog partnera ili člana obitelji na rezidenciju?

Ne. Rezidencije su namijenjene isključivo umjetnicima.

Da li su dozvoljeni kućni ljubimci?

Da, ali uz prethodnu najavu.