Prva Makers otočna
radionica
14. — 21. rujna 2019.
Bisevo island artist residency logo
FabLab logo
Faculty of Architecture Zagreb logo
Vulca European program
U organizaciji Programa rezidencija za umjetnike na otoku Biševu, FabLaba Hrvatska, Arhitektonskog fakluteta u Zagrebu, a uz podršku Vulca European program kao dijela inicijative Adriatic Green Lab i u suradnji s OD&M.

1 O otoku Biševu

Zašto Biševo treba… Makere?

Kao stalni ili privremeni stanovnici otoka Biševa, svjedočimo snažnoj turističkoj eksploataciji otoka. U tom procesu lokalni stanovnici, sa svojim životima i potrebama na ovom udaljenom otoku ipak ostaju zaboravljeni, dok se otočna povijest, sjećanja, tradicije i identitet gube. Ipak, na vidiku su novi oblici održivih aktivnosti na ovom jedinstvenom otoku! Posljednjih godina održavaju se kreativne umjetničke kolonije i rezidencijalne radionice, stvarajući jedinstvene veze između tradicionalnog otočkog života i stanovnika, te nove održive scenarije na otoku. U proteklih nekoliko godina radionice umjetnika stvorile su jedinstvena umjetnička djela koja su ostala na otoku, kao nova tumačenja Biševskog genius loci. Otok se pokazao kao savršeno mjesto za kreativni rad, jer osigurava izolaciju, mir i priliku za ponovno spajanje s prirodom i samim sobom.

Što se tiče života na otoku, raspoloživih resursa i infrastrukture, Biševo je zanemaren otok gotovo cijelo stoljeće. Dostupnost i kvaliteta vode, gospodarenje otpadom i zaštita otočke prirode samo su neki od problema s kojima se stanovnici svakodnevno susreću, bez potpore lokalne uprave smještene na susjednom otoku Visu.

Makeri su kreativni pojedinci koji koriste jednostavne tehnologije kako bi DIY (Do It Yourself - uradi sam) metodom stvorili nove uređaje, kao i unaprijedili postojeće. Na „Makers otočkoj radionici“ na Biševu 2019., raznovrsna grupa makera radit će zajedno, koristiti svoje jednostavne tehnološke vještine i kreativnost za rješavanje lokalnih pitanja (voda, otpad, mapiranje otoka) i prepustiti svoje projekte lokalnoj zajednici. Vođeni mišlju "budi promjena koju želiš vidjeti u drugima", ovo je jedan mali pokušaj s velikom ljubavlju prema otoku da se Biševo obogati kreativnom energijom Makera, ostavi svoje male tehnološke kreacije kako bi otočni život učinio boljim, te dalje dijelili ovo iskustvo sa cijelim svijetom.

5.8
Površina u km kvadratnim

11
Trajnih stanovnika

<100
Privremenih stanovnika

Povijest samoodržive zajednice
Tradicionalni
Masovni turizam
Novi oblici - rezidencijalni

2 O rezidencijama za makere

Motivacija

Motivacija o pokretanju makers rezidencija dolazi od naših prijatelja iz Green Lab Valldaura, blizu Barcelone.

Njihov moto „Živi, dizajniraj i izmisli stvarni, samoodrživi prototip života u Valldauri ”potaknuo nas je da promislimo o modelima stvarnih problema samoodrživosti s kojima se suočavamo na otocima u Hrvatskoj. Stoga je uspostavljena inicijativa “Adriatic Greenlab”.

Inspiracija

FabLab i Grad Zagreb dio su globalne inicijative Fab City od 2018. godine, s motom “Locally Productive Globally Connected Cities and Citizens“ (Lokalno produktivni - globalno povezani gradovi i građani).

Manifest Fab Citya je temelj našeg novog koncepta otoka Greenlab koji definira i inicijativu „Adriatic Greenlab“. Ideja je izgraditi modele i rješenja temeljena na kulturi Makersa, lokalnoj proizvodnji, globalnom znanju, a budući da nalazimo na otocima, baza rješenja su u samoj prirodi.

Radionica

Makersi iz cijele Europe će se na petodnevnim radionicama suočiti s problemima u lokalnom kontekstu na jedan kreativan način. Pozivamo makerse da predlože projekte i radove koji se mogu pripremiti kod kuće, uraditi i testirati u 5 dana boravka na otoku. Prije otočke radionice sudionici će se uključiti u online rasprave kako bi coworking proces bio jednostavniji.

Rezultati

Radionica bi trebala polučiti konkretne proizvode korisne stanovnicima otoka koji će im pomoći u svakodnevnim problemima: mapiranje otoka, pitanja vode i gospodarenja otpadom za početak. Projekti i proizvodi bit će izloženi i raspravljeni s lokalnom zajednicom, kao i ideje za buduće radionice i suradnju.

Izleti

Kao dio rekreacijskih aktivnosti, kao i mapiranja otoka organizirane su šetnje otokom. Od uvale Salbunara, Mezzoporat i Porat preko Polja i drugih sela do brda Stražbenica, Modre špilje i poluotoka Gatula. Nadamo se da će se na taj način osloboditi potencijalne ideje makersa kako svoj kreativni otisak na dobrobit otoku i zajednici.

Aktivnosti

Naš lokalni organizator predlaže neke aktivnosti (joga / kino večeri / vožnja kajakom), no, dobrodošli su svi prijedlozi makersa kako provesti jutra i večeri u opuštajućem ambijentu otoka Biševa.

Makers radionica

Istraživanja na daljinu i mapiranje otoka

  • Željeli bismo iskoristiti tehnologiju za mapiranje i razumijevanje otočkog okoliša kao i podvodnog područja ako je to moguće. Dronovi, AUV i 3D uređaji za skeniranje su dobrodošli!
  • Napravimo 3D otok koji lokalno stanovništvo može koristiti kao 3D bazu podataka, kako bismo promovirali rezidenciju makersa ili otok budućih makersa!

Skupljanje i recikliranje plastičnog otpada

  • Željeli bismo predložiti rješenja lokalnoj zajednici, upravljati otpadom, uglavnom plastikom, reciklirati ili napraviti nešto novo!
  • Možemo li rješenja pripremiti u našim domovima, a predstaviti na otoku tijekom radionice?

Problemi povezani s vodom (prikupljanje i testiranje)

  • Na otoku je problem voda: povlastica za nas koji živimo na kontinentu, ali oskudan resurs na otoku!
  • Možemo li stvoriti jednostavna, inovativna i primjenjiva održiva rješenja za prikupljanje, ispitivanje kvalitete kao i filtriranje vode?
  • Može li recikliranje plastike biti rješenje?

Vizija u budućnosti > što kažeš na prvi svjetski otok makersa?

20 makera / 5 dana

3 glavne teme / 1 vizija

Jesi li za?

vizija:

Samoodrživi, globalno povezani otok makersa na svijetu?

3 Tehnikalije

Život na Biševu je pravi povratak prirodi i postavlja izazov modernom čovjeku u snalaženju i preživljavanju bez tehnologije, dućana, vode iz slavine i drugih ljudi. Molimo vas da se upoznate s uvjetima boravka na otoku kako bi se uspješno pripremili.

Činjenica da je Biševo teško dostupno i relativno izolirano nosi i prednosti i mane.

Nema pitke vode — Molimo vas da ponesete svu vodu koja vam je potrebna za piće i kuhanje. Voda za pranje suđa, robe, sebe i drugih postoji u obliku kišnice iz gustirne.

Nema dućana — Potrebno je dobro isplanirati i ponijeti sve što bi vam moglo zatrebati u razdoblju boravka: od hrane do hammocka (iskrena preporuka!).

Volimo se, međusobno se poštujemo i zabavljamo - Slavimo što smo živi :)

Smještaj i hrana

Rezidente očekuje privatna soba, a moguće je i kampirati u dvorištu ili jednostavno objesiti hammock. Kuhinja je u potpunosti opremljena i svima na raspolaganju, prakticiramo komunitarno kuhanje, to je jedan od načina na koji svakodnevno održavamo život u zajednici. Pokušavamo što više reducirati otpad, od ostataka hrane radimo kompost koji koristimo u našem vrtu te općenito pokušavamo živjeti što više u skladu s prirodom.

Voda na otoku je dragocjena, tako da se koristi vrlo promišljeno. Skuplja se putem cisterne i nažalost nije pitka, no može se upotrijebiti za pranje suđa, kupanje i zalijevanje vrta.

Kako doći na Biševo

Biševo je najudaljeniji naseljeni otok u RH. Kako biste došli do Biševa, prvo morate doći trajektom iz Splita do otoka Visa, te autobusom do Komiže. S komiške rive svaki dan u 8 ujutro (petkom u sezoni vozi dodatna liniija u 15:30) plovi državna brodska linija br. 612, poznatija kao “Pruga” s kojom se možete prebaciti do uvale Porat. Putovanje traje oko 1h i 20 min. Cijena povratne karte je 50kn.

Kako bi došli nazad do Splita, savjetujem da to napravite u petak jer ćete uspjeti uloviti autobus za Vis i trajekt za Split. Svaki drugi dan ćete po povratku u Komižu morati prespavati jednu noć jer su brodske linije neusklađene.

Alternativu Pruzi nudi nekoliko prijevoznika iz Komiže koji stižu do Biševa za 15-ak minuta, te vas mogu odvesti i dovesti bilokada za stotinjak kuna po osobi. Ovi prijevoznici rade isključivo od svibnja do listopada.

Otvori lokaciju u Google kartama.