Dobrodošli na Biševo!

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Biševo

Rad udruge usmjeren je na partnerstva s ostalim udrugama i društvima sa područja umjetnosti, kulture, ekologije, biologije i astronomije. Rad udruge podijeljen je na aktivističke djelatnosti vezane uz očuvanje okoliša i kulture otoka te aktivnosti rezidencije. Udruga teži da se sve aktivnosti međusobno nadograđuju i komplementiraju te šire brigu i ljubav prema otoku Biševu.

Cilj Udruge je izgradnja prostora za ostvarivanje kolaboracija i inicijativa koje su komplementarne. Rezidencija je također centar istraživanja, stvaranja i eksperimentalnost sa težnjom prema “cross-sector” kolaboracijama.

IBAN: HR2623400091111064242 / OIB: 59433942901 / bisevo.hr

Projekti

Biševo – alternativni vodič po otoku

Svojevrsni je vodič-dnevnik u čijoj su izradi sudjelovali rezidenti Biševo Island Artist Residency, tada još uvijek studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vodič je nastao 2019. godine, a za sada je dostupan samo u digitalnom formatu. Cilj ovog vodiča bio je pokazati dojmove koje smo doživjeli kao kratkotrajni stanovnici otoka, a svatko od nas intervenirao je na određenu temu. Osim toga, uključili smo i neke opće informacije o otoku, obogaćene crtežima i fotografijama. Svojim radovima doprinijeli su: Ivan Barun, Andrej Beštak, Sara Grubić, Ana Jurčević, Agata Lučić, Apolonija Lučić, Ana Maria Maravić, Filip Pilj, Tara Beata Racz, Svan Radulović Matica i Josip Rončević. Vodič je uredila i dizajnirala Agata Lučić.

Prva Makers otočna radionica

Makeri su kreativni pojedinci koji koriste jednostavne tehnologije kako bi DIY (Do It Yourself - uradi sam) metodom stvorili nove uređaje, kao i unaprijedili postojeće. Na „Makers otočkoj radionici“ na Biševu 2019., raznovrsna grupa makera radit će zajedno, koristiti svoje jednostavne tehnološke vještine i kreativnost za rješavanje lokalnih pitanja (voda, otpad, mapiranje otoka) i prepustiti svoje projekte lokalnoj zajednici.

Vođeni mišlju "budi promjena koju želiš vidjeti u drugima", ovo je jedan mali pokušaj s velikom ljubavlju prema otoku da se Biševo obogati kreativnom energijom Makera, ostavi svoje male tehnološke kreacije kako bi otočni život učinio boljim, te dalje dijelili ovo iskustvo sa cijelim svijetom.

Više informacija »

Biševo – međunarodni park tamnog neba

Mjerenja noćnog neba na otoku Biševu pokazuju izvanredne vrijednosti koje su vrlo blizu gotovo potpuno prirodno tamnom noćnom nebu (s najtamnijom izmjerenom vrijednosti od 21.72 mag/arcsec2 u 21:48, s lokacije na uzvisini u blizini uvale Porat). S obzirom na vrlo malu naseljenost te udaljenost od kopna i drugih otoka to je očekivano, no upravo zbog toga treba naglasiti važnost očuvanja takvog prirodnog neba za lokalni ekosustav.

Kako u Hrvatskoj ima sve manje prirodnog noćnog neba, od velike je važnosti sačuvati kvalitetu prirodne noći koju ima Biševo.

Vrijednost tamnog neba otoka Biševa prepoznala je i Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez, koji je u tom kontekstu podržao i inicijativu za proglašenjem otoka Biševa značajnim krajobrazom.

Istraživanje penjačkih kapaciteta otoka

Unutar desetodnevnog boravka, grupica alpinista, članova AO Željezničar (povodom 70-te obljetnice HPD Željezničar) iz penjačke perspektive istražila je stijene otoka i time započela proces stvaranja malog penjačkog vodiča za ovaj šarmantni i izolirani jadranski otok.

Na jednom takvom istraživanju zapadne obale otkrivamo interesantnu vertikalnu i mjestimično previsnu stijensku barijeru iznad uvale Potok, visoku do dvadesetak i dugačku gotovo stotinu metara. Raznolikost i ljepota linija nas je na prvu osvojila i ostatak naših dana bio je posvećen krčenju pristupnih puteva, penjanju “trad” linija i top rope izviđanju budućih spitanih linija.

Fanzin

S veseljem pozivamo sve zainteresirane na novi volonterski projekt naše Udruge.

Natječaj za urednika/cu (ili urednike/ce)

Tražimo nekoga tko će osmisliti fanzin, te one koji bi voljeli pisati i grafički ga oblikovati. Ideja je da svako izdanje fanzina obrađuje neku temu ili događaj rezidencije.

Ako imate volje i inspiracije javite nam se i dođite do nas na otok te prionite na pisanje i/ili oblikovanje, a možete pisati/ili oblikovati i od doma.

Što nudimo?

Nudimo dva tjedna bivanja na Biševu u prostorijama udruge tijekom stvaranja i uređivanja fanzina. Brainstorming i rad u originalnoj atmosferi Biševske rezidencije, te istraživanje otoka.

Potvrda o odrađenom volonterskom projektu koju možete priložiti u životopis.

Što tražimo?

Tražimo osobu/e koji su fanovi rada naše udruge, žele se pridružiti i doprinjeti svojim znanjem, voljom i veseljem. Uvjeti su da ste stručni u temi o kojoj ćete pisati, može vam to biti samo hobi ili interes ali da možete jednu observaciju ili koncept predstaviti na jednostavan i pitak način.

Od urednika očekujemo da složi sekcije i osnovne značajke fanzina. Načelno voljeli bi da je štivo lako čitko, ilustrirano, zabavno, jednostavno pisano, smisleno, povezano s izvorima i popularno.

Koncept fanzina moguće je složiti i u kućnom okruženju. Osoba koja uređuje fanzin trebala bi nam predložiti format fanzina i način tiska.

Honorar

Bez obzira što jako cijenimo vaš rad, trenutno je pisanje fanzina jedna od volonterskih pozicija. Naša rezidencija počiva na privatnoj inicijativi bez podrške institucija, pa je volonterski rad u zamjenu za iskustvo otoka i smještaj kod nas jedina opcija koju imamo.

Ako znate pisati projekte i prijavljivati ih za financijsku potporu (ili znate nekog tko bi to mogao napraviti), rado ćemo isti kao Udruga podržati i isplatiti vam honorar.

Teme koje obrađujemo

Povijest otoka, sociologija stanovništva: život na otoku, profil ljudi s otoka, arheologija, astronomija, prirodna i kulturna bogatstva otoka, flora i fauna, samoniklo i ljekovito bilje, permakultura, uređenje vrta, uređenje suhozida i pristava, umjetničke rezidencije, umjetnički i kulturni programi, rad udruge, zdravi način života, volontiranje u zajednici, vegetarijanski/veganski recepti i sl...

Prijava

Svoju prijavu šaljite na adresu e-pošte: [email protected]. U prijavi nam dostavite i vaše dosadašnje iskustvo i kratki CV.

Podrži nas

1. Paypal
Paypal.me
2. Internet bankarstvo

Stvori svoju uplatnicu

Kako bi kreirali svoju uplatnicu, potrebno je zamijeniti polja koja s lijeve strane imaju zelene napomene. Kod polja iznos bitno je ostaviti jednaki broj znakova kako bi uređaj znao ispravno protumačiti tu vrijednost. Primjer za iznos od 10€: 000000000001000

Generirani 2D barkod možete skenirati aplikacijom za mobilno plaćanje.
3. Opća uplatnica

Uplatom donacije u korist projekta Biševo Island Artist Residency podupirete programe koje udruga provodi sa svojim partnerima.

PRIMATELJ:
Udruga Biševo, Porat 13, 21485 Komiža
OIB: 59433942901

Broj računa primatelja (IBAN):
HR2623400091111064242

BIC (SWIFT CODE) {za devizne uplate iz inozemstva}:
PBZGHR2X

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x