Welcome to Bisevo!

Diary

Zgodne žene spašavaju stvar 2018.

22.09.2018.

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije.

Festival se uz Split seli na otok Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice koja se na otoku pokreće.  Festival se otvara uličnom akcijom koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurguo te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Želja je kao i prošle godine knjižaru Morpurgo učiniti mjestom knjige i književnosti barem na jedan dan.  

U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom, u petak 24.8. u 19 sati, festival će ugostiti dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečenu dobitnicu Mariju Dejanović i iskusnu Irenu Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua u sklopu kojeg će autorice predstaviti svoju poeziju, mogućnosti koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.  

Za kraj festival seli na otok Biševo, u mjesto Poje gdje ćemo u subotu, 25.8. u 18:30. održati program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija DejanovićMarija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce i spisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti. Valja napomenuti da se ovaj događaj i cijeli budući rezidencijalni program odvijaju u suradnji s inicijativom Biševo Island Artist Residency koje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti već dvije godine uspješno na ugošćuje likovne umjetnike/ice na otoku.  

Organizator festivala je udruga Skribonauti. Slijedi program:

23.8. Vratite nam knjižaru! - ad hoc akcija ispred knjižare Morpurgo

24.8. 19:00 Goranovke se pitaju - večer poezije, Marvlvs Library Jazz BarSudjeluju: Marija Dejanović i Irena Delonga Nešić 

25.08. 18:30, Čitanje moru!, Poje, otok Biševo. Sudjeluju: Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica


Medijske datoteke

Related content

Help support the future of the Bisevo Artist Residency »

x