Welcome to Bisevo!

Diary → Zgodne žene spašavaju stvar 2018.

22.09.2018.

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije.

Festival se uz Split seli na otok Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice koja se na otoku pokreće.  Festival se otvara uličnom akcijom koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurguo te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Želja je kao i prošle godine knjižaru Morpurgo učiniti mjestom knjige i književnosti barem na jedan dan.  

U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom, u petak 24.8. u 19 sati, festival će ugostiti dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečenu dobitnicu Mariju Dejanović i iskusnu Irenu Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua u sklopu kojeg će autorice predstaviti svoju poeziju, mogućnosti koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.  

Za kraj festival seli na otok Biševo, u mjesto Poje gdje ćemo u subotu, 25.8. u 18:30. održati program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija DejanovićMarija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce i spisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti. Valja napomenuti da se ovaj događaj i cijeli budući rezidencijalni program odvijaju u suradnji s inicijativom Biševo Island Artist Residency koje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti već dvije godine uspješno na ugošćuje likovne umjetnike/ice na otoku.  

Organizator festivala je udruga Skribonauti. Slijedi program:

23.8. Vratite nam knjižaru! - ad hoc akcija ispred knjižare Morpurgo

24.8. 19:00 Goranovke se pitaju - večer poezije, Marvlvs Library Jazz BarSudjeluju: Marija Dejanović i Irena Delonga Nešić 

25.08. 18:30, Čitanje moru!, Poje, otok Biševo. Sudjeluju: Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica


Medijske datoteke