Welcome to Bisevo!

Diary

Dva predavanja u sklopu rezidencija na otoku Biševu

17.08.2020.

Dana 28.08.2020. u sklopu umjetničkih rezidencija na otoku Biševu, adresa Porat 12, održat će se dva predavanja:

dr. sc. Tonći Borovac:  VIŠKI MOZAICI – PITANJA OČUVANJA, PREZENTACIJE I IDENTITETA; predavanje obuhvaća kraći povijesni pregled (curiculum) slikarske tehnike mozaika, pregled konzervatorsko-restauratorskih radova na mozaicima viških termi s posebnim osvrtom na važna pitanja održavanja arh. lokaliteta, njegovog očuvanja i prezentacije javosti. Kako je riječ o neprocjenjvom dijelu hrvatske kulturne baštine pitanje identitetskih i  kulturoloških sastavnica su elementi kreiranja strateških komponenti razvoja Visa.  Mozaici, ne samo kao povijesni artefakti nekoć slavne i jake antičke civilizacije već i kao prepoznatljivi brand, mogu pomoći u kreiranju i pokretanju znatnih potencijala unutar materijalne kulturne baštine kako Visa tako i Biševa. 

dr. sc. Ita Praničević Borovac:  BIŠEVSKI GRAFIT BRODA - KONTEKST I ZNAČENJE; Prilikom istraživačkih i konzervatorskih radova u crkvi sv. Silvestra 1994./95.g. na sjevernom zidu blizu apside pronađen je prikaz broda, crtež izveden ugljenom. U predavanju će se pojasniti okolnosti i pretpostavljeno vrijeme njegova nastanka, te slojevitost njegova značenja. Kako je biševski grafit jedan od nekoliko sačuvanih primjera koje nalazimo na obalnom i otočnom prostoru istočnog Jadrana, ali i šire, bit će riječi o značenju, likovnoj i povijesnoj vrijednosti koje ovaj nedovoljno poznati fenomen neosporno sadrži. 

Točno vrijeme održavanja naznačit ćemo uskoro. Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-pošte [email protected].


Medijske datoteke

Related content

Help support the future of the Bisevo Artist Residency »

x