Welcome to Bisevo!

Diary

KVART – Udruga za suvremenu umjetnost

23-07-2021 — 30-07-2021 // Applications closed

Za vrijeme trajanja rezidencije članovi udruge KVART će samostalno i/ili skupno producirati umjetničke radove i intervencije. Putem intervencija uključuju „zatečene“ otočane i turiste. Navedena rezidencija pomaže na već započetim projektima i aktivnostima ili pak započinje projekt koji će se u budućnosti razvijati.  Udruga KVART sama po sebi njeguje filozofiju angažirane umjetnosti, koja unutar svoje zajednice ukazuje i nastoji stvoriti one uvjete koje smatra neophodnim za njihov život ili kritički pristupa problemima koje u njima uočavaju. Ovoga puta, napuštajući poznato okruženje napućenih kvartova, preuzimaju ulogu putnika te po prvi put interveniraju na otoku lišenom urbane tematike kojom se inače bave.

Boris Šitum, unutar KVART-ovog tjedna nastavio je s radom Opsesija postavljanjem prvog komada asfalta na Biševu koji je stigao s Trstenika, poznatog kvarta Splita 3.

Luka Duplančić, grafički dizajner, ilustrator, samostalni umjetnik Smjer grafičkog dizajna završava 1994. na splitskoj Školi likovnih umjetnosti, a daljnje vizualno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao kao slikar-grafičar 2000. godine. Iza njega je niz autorskih, projektnih i izložbenih suradnji na razmeđu vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija: scenografije, izrade lutaka, ilustracija, likovnih oblikovanja izložbi, organiziranja umjetničkih radionica, kreiranja galerijskog izložbenog programa. Aktivan je član je nekoliko kulturno-umjetničkih udruga te dobitnik značajnih nagrada i javnih priznanja.

Biševski zen vrt surogat i Phatos (Patos)

Inspiriran jadranskim trajektima i putem na Biševo napravio sam igračku/skulpturu koju sam postavio u siromašni zen vrt (pijesak i prašinu) – m/t Phatos. Osim trajekta i brodova za prijevoz putnika poticaj za izradu su bili i ostaci brodova-igračaka koje je Stjepan radio dok je boravio na Biševu kao dječak. Male olupine/igračke se nalaze raštrkane oko prostora kuće. Teško ih je primijetiti jer se danas skoro ne razlikuju od nekakvih ostataka drvene građe metaforičnog izgleda. Flota je napokon obnovljena, brža u čekanju nego ikada prije.

Za kraj, zajedno su izveli prostornu intervenciju Voda, na poznatoj biševskoj plaži u uvali Porat, povezujući problematiku vode na otoku i nedostatak infrastrukture usljed masovnih turističkih posjeta.

Hvala Udruzi Kvart na intervencijama i na druženju!


Related content

Help support the future of the Bisevo Artist Residency »

x