Dobrodošli na Biševo!

Često postavljana pitanja

Prije dolaska

Što obvezno ponijeti od hrane?

Pored stvari koje ćeš svakodnevno konzumirati, svakako donijeti i:

 • 1l mlijeka
 • 1kg brašna
 • 1l suncokretovog ulja
 • 500g kave ili čaj po vlastitom izboru

Poželjno je unaprijed konzultirati se s voditeljima rezidencija o tome što točno ponijeti.

Recimo NE plastičnim vrećicama i jednokratnoj plastici na otoku Biševu!

Kako bi se kućanski otpad držao na minimumu, molimo da prije dolaska na otok odbacite svu nepotrebnu ambalažu, plastične vrećice i jednokratnu (nepovratu) plastiku.

Na otoku Visu ne postoji odvojeno prikupljanje otpada. Na nama je da odgovorno zbrinjavamo odbačene predmete iz našeg kućanstva.

Temeljna načela zero waste pokreta

Zero waste koncept je usmjeren na život s manje smeća. Temeljna načela zovu se “5 Rs” a riječ je o: refuse, reduce, reuse, recycle, rot.

Prijevod na naš jezik donosi nam iduća objašnjenja: ODBIJ (kupovinu nepotrebnih stvari), SMANJI (ono što inače koristiš), PONOVNO ISKORISTI (stvari koje već imaš), RECIKLIRAJ (promijeni namjenu stvari koja je izgubila svrhu, ne  samo kao doslovno recikliranje) i TRULI (kompostiraj).

Više o informacija o načinima recikliranja i odvajanju otpada saznajte na stranici Prakse održivosti i društvena odgovornost.

Preporučeni sadržaj putne ljekarne

Na otoku nema ljekarna, najbliža se nalazi u Komiži i ima neobično radno vrijeme. Uz lijekove za kronične bolesti, treba ponijeti i lijekove koji sprečavaju ili olakšavaju putne tegobe.

Lijek protiv bolesti kretanja. Osobe koje pate od mučnine u vožnji, najčešće djeca, lijek trebaju uzeti pola sata prije polaska na put.

Sredstva protiv bolova i povišene temperature. Najbolje je uzeti paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilnu kiselinu u obliku tableta ili šumećih tableta.

Probiotik koji obnavlja crijevnu floru. Pomaže u slučaju probavnih poteškoća (proljev, povraćanje, mučnina) koje se često javljaju upravo ljeti.

Sredstvo za čišćenje rana, sterilna kompresa, zavoj i vodootporni flaster. To je nezaobilazna „oprema“ za put. Za prvu pomoć kod ogrebotina ili manjih posjekotina ranu prvo treba dobro isprati sredstvom za čišćenje rana (pogodna su i za malu djecu jer ne peku), zatim je treba zaštititi flasterom ili gazom, ovisno o veličini rane.

Lijekovi protiv sunčane alergije. Uzimaju se prema preporuci liječnika, u dozi, vremenu i na način kako je on odredio. Osobe koje već otprije imaju iskustvo sa sunčanom alergijom mogu početi uzimati lijek i nekoliko dana prije izlaganja suncu, no za njih je najbolje u potpunosti izbjegavati jako sunce. Postoje i bezreceptni lijekovi protiv alergije za koje se valja savjetovati s ljekarnikom.

Sredstva za zaštitu od uboda insekata primjenjuju se nanošenjem na kožu. Ako su za malu djecu, treba paziti da se koriste ona koja su prilagođena njihovoj dobi. Osim tih preparata, korisna su i sredstva za zaštitu prostorija ili spirale koje izgaraju i koriste se na otvorenom. Vrlo korisno i učinkovito prirodno sredstvo je eterično ulje citronele.

Sredstva nakon uboda insekta
 obično su u obliku gela koji hladi te sprečava crvenilo, oteklinu i svrbež. Primjenjuju se i nakon opeklina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja), kopriva te kod opeklina od sunca.

Čepići za uši za vodu i kapi za uho za čišćenje neophodni su osobama koje imaju problema sa začepljenjem uha nakon kupanja. Čepići će spriječiti prodiranje vode, a ako i dospije u uho, najbolje ga je isprati kapima za čišćenje uha. No ako ipak dođe do upale uha, treba otići liječniku. Do odlaska liječniku možete samo u nos kapati kapi za nos da bi se oslabio pritisak na uho.

Troškovi

Jesu li pokriveni troškovi puta, hrane i smještaja?

Rezidencije su privatne i financiraju se isključivo donacijama.

Putne troškove i troškove hrane snose rezidentni (osim ako nije najavljeno drugačije).

Smještaj  u prostorijama udruge je besplatan.

Od rezidenata se očekuje uplata donacije za  sudjelovanje u programu, a koja pridonosi ostvarivanju ciljeva navedenih Statutom Udruge. Primjer ugovora o donaciji nalazi se niže na ovoj stranici.

Pribor i materijali za rad

Što je s materijalima koji su mi potrebni za rad?

Novi rezidenti su zamoljeni donijeti sve materijale s kojima će raditi. Naravno, mogu koristiti sve što je preostalo prethodnim rezidentima (krede, akvareli, tuševi, flomasteri, tempere, akrilici, papiri i boje za zidove).

Najbliži dućan s likovnim materijalima nalazi se u Splitu.

Koje alate mogu koristiti?

Rezidentni umjetnici mogu koristiti alate koji se nalaze u kući:

 • nekoliko ručnih pila,
 • ubodna pila,
 • motorna pila,
 • kružna (cirkularna) pila,
 • električna oscilirajuća brusilica,
 • akumulatorska bušilica s  bitovima,
 • eketrična bušilica,
 • električna blanja,
 • kliješta,
 • tesarski kutomjer,
 • dvije stezaljke,
 • libela,
 • čekić

Od vrtnih alata tu su:

 • kolica (karijola),
 • grablje,
 • lopata,
 • nekoliko krampova,
 • motika
 • dvadesetak građevinarskih kanti.

Dolazak na otok

Što u slučaju lošeg vremena?

Brodovi za Biševo ne plove po velikom nevemenu. Ljubazno ćemo preporučiti low cost smještaj kod nekog od privatnih iznajmljivača u Komiži gdje moraš pričekati da se vrijeme smiri.

Propustila/o sam vezu za Biševo koja ide petkom, koje su mi opcije?

 1. U ljetnom periodu postoji veliki broj gumenjaka koji voze za Modru špilju ili direktno za Porat. Jedan od takvih prijevoznika je i Taxi Boat Zdenkica, +385 91 253 3713 (cca 100kn po osobi).
 2. U slučaju da je Modra špilja zatvorena zbog lošeg vremena, morat ćete unajmiti svoj brod. Ovo je ujedno i najskuplja opcija (cca 600-700kn u jednom smjeru, ovisno o prijevozniku).
 3. Ribari koji idu u smjeru Biševa rado će vas prebaciti uz malu novčanu kompenzaciju.
 4. Zadnja solucija je prespavati noć u Komiži i ujutro u 8:00 uloviti Prugu (državna brodska linija 612). Preporučamo Apartmane Ksenija.

BIAR nije turistička agencija, te vas iz tog razloga molimo da na otok dolazite petkom kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije.

 

Kako ću doći na Biševo iz Splita u jednom danu?

Na otok je iz Splita najlakše doći petkom kad trajekt vozi kroz jutro, a brod za Biševo je kroz rano poslijepodne (ovo vrijedi u seznoni i van sezone).

Državna Lokalna brodska linija 612 ljeti vozi svako jutro u 8:00 iz Komiže za Bišpevo, dok petkom postoji i dodatna popodnevna linija u 15:30. Van sezone brod polazi svaki drugi dan (petkom isto dvaput).

Brod staje u tri uvale: Mezuporat, Salbunara i Porat. Idealno bi bilo sići s broda na zadnjoj stanici.

U povratku s Biševa najbolje je računati na brod petkom koji se ujutro vraća za Komižu. Tako je moguće stići na trajekt iz Visa koji je u  podne. Svakako provjeriti sve vozne redove jer postoje četiri sezonska reda plovidbe.

Gdje postoji javni parking u Gradu Splitu?

Parkiralište u Pomorskom muzeju je besplatno i blizu trajektne luke.

Gdje postoji javni parking u Gradu Komiži?

U ljetnom periodu parkirno mjesto na parkiralištu "Rogači" plaća se po danu.

Život u rezidenciji

WiFi?

Da.
— I u sobama?
Da.
— A na plaži?
Ne.

Molimo te da ne koristiš usluge s intenzivnim prijenosom podataka (online video u viskoj rezoluciji) kako bi se uštedio podatkovni promet i omogućio sebi i ostalim rezidentima najbolju moguću kvalitetu internet usluge.

U kojim aktivnostima mogu volontirati?

Kuhinja — svakodnevne aktivnosti vezane uz održavanje kućanstva i pripremu hrane.

Vrt zalijevanje i održavanje vrta, branje voća i povrća.

Čišćenje makije rezanje niskog raslinja u okolišu kuće.

Malčiranje — usitnjavanje organskih ostataka nastalih čišćenjem.

Skupljanje kamenja čišćenje okoliša kuće od lomljenog kamenja koje se deponira u žute kantice (pune kantice prenose organizatori).

Održavanje i oplemenjivanje životnog prostora bojanje, čišćenje i kreativna prostorna rješenja i intervencije.

Izgradnja suhozida — izgradnja novih i dogradnja postojećih kamenih terasa.

Više pojedinosti o volontiranju i volonterskim pozicijama na otoku Biševu možete pronaći na ovom linku.

Struja i voda?

Naša je kuća priključena na elektroenergetsku mrežu. Jednostavnijim rječnikom: imamo struju :)

Voda je pak nešto potpuno drugo. Ukupni kapacitet gustirni je oko 38.000 litara što je sasvim dovoljno za neometano funkcioniranje. Gustirne se napajaju kišnicom, pa je iznimno važno biti štedljiv s vodom u sušnom ljetnom periodu (u nekim sezonama kiša ne padne po šest mjeseci).

Nažalost, na otoku Biševu još uvijek ne postoji javna kanalizacijska mreža. Iskorištena voda slijeva se u dvije odvojene jame: septičku i kuhinjsku. Kako bi sustav funkcionirao neometano, vrlo je važno pridržavati se nekih osnovnih zdravorazumskih principa prilikom korištenja kuhinje i nužnika.

Posteljina i ručnici.

Imamo posteljinu i ručnike. Ručnici zauzimaju puno mjesta u torbi, radije ponesi više hrane i/ili materijala za rad.

Oko kuće ima neobično puno mačaka.

Da. Mačke su prilično agresivne (kako polupitome i one divlje), kradu hranu sa stola i zavlače se u sve prostorije - nekad ih možeš pronaći kako čilaju upravo na tvom krevetu (ako nađu hranu u sobi, poslužit će se bez grižnje savjesti).

Zbog toga, molimo ne hraniti mačke u okolišu kuće (ili na susjednim parcelama). Ostatke hrane poslužiti macama pored trafostanice.

Kako bi izbjegli oštećivanje stvar, vrata svih prostorija moraju biti zatvorena ako nema ljudi u blizini. Često se zna se desiti da maca nehotice ostane zatvorena u prostoriji preko noći. Kako bi izbjegli jutarnje čišćenje mačje kakice, navečer zatvarajte vrata za sobom :)

Nabavka hrane i potrepština u susjednoj Komiži.

Lokalna brodska linija prometuje svako jutro na relaciji Komiža - otok Biševo. Imaš nekog da ti kupi/pošalje stvari iz Komiže? Ako ne, isti brod petkom ide ujutro i popodne, tako da stigneš obaviti kupovinu.

Preporučamo kupiti veću količinu svega :)

Mogu li se tuširati poslije kupanja u moru?

Zbog nestašice vode tijekom ljetnih mjeseci, molimo koristiti javni bunar s boćatom vodom koji se nalazi niti 50 metara od kuće.

Kuhinjski odvod i nužnik nisu kante za smeće :)

Molimo da obratite posebnu pozornost na to što bacate u kuhinjski odvod (definitivno ne ostatke hrane, talog od kave, ulje, masnoće i sl.) jer bi nam se moglo desiti  da se polupropusna jama začepi i preplavi.

Slično vrijedi i za kanalizacijski sustav. WC nije kanta za smeće - tampone, uloške, blazinice,  čak i biorazgradive vlažne maramice potrebno je baciti u zasebnu kantu (ovi proizvodi sadrže plastiku i ne razgrađuju se u prirodi). Reciklirani WC papir je kralj!

Korištenje kuhinje i priprema obroka

Preporuka je da polaznik (ili grupa polaznika) definira dnevne menije za svaki dan boravka i ovisno o tome obavi kupovinu hrane. Ovisno o sezoni, u  vrtu imamo obilje blitve, artičoka, peršina, mladog  luka,  salate, raštike, boba i cherry rajčica. Inspiraciju za kuhanje možete pronaći na stranici gastronomija otoka.

U slučaju da se radi o grupi polaznika, preporuča se zajedničko kuhanje obroka umjesto da svaki polaznik grupe priprema obrok sam za sebe.

Kompostiranje, biootpad i odvajanje povratne ambalaže.

U blizini kuće nalazi se kompostarnik (komposter). Pogodni su svi otpaci koje dobijemo kod pripreme nekog jela, kore od krumpira, i ostaci od guljenja voća i povrća, uključujući i to povrće kada je skuhano, ali bez mesa i prerađevina. Termički obrađena hrana se ne baca u komposter.

Držitimo  kanticu za kompost u kuhinji. Nakon rezanja povrća ili voća, bacite otpatke u kanticu. Kada je kanta puna, izbacite otpad u komposter.

Biootpad je  kuhinjski otpad (ostaci od pripreme  hrane) te zauzima skoro trećinu kućnog otpada. Kompostiranjem biootpada dobiva se izvrsno gnojivo za biljke u vrtu koji im pomaže pri rastu, smanjuje potrebu za vodom, poboljšava strukturu i hranjivi sadržaj  tla te plodno tlo štiti od štetočina i bolesti.

Više o informacija o načinima recikliranja i odvajanju otpada saznajte na stranici Prakse održivosti i društvena odgovornost.

Komarci, obadi, stršljenovi te ostali insekti i gmazovi.

Svaka soba ima baldahin iznad kreveta koji je jedina učinkovita zaštita od lokalnih komaraca. Sprej poput Autana će ti olakšati život dok čilaš na terasi ili plaži.

Potencijalni rezidenti bi se što prije trebali pomiriti s činjenicom kako se kuća nalazi u divljini, te da je suživot sa raznim insektima i gmazovima poput škorpiona, pauka vučjaka, štitonosnih striga, macaklina i sl. neminovan.

Molimo spomenute životinjice (osim komarca, obada i stršljenova) ne ubijati jer su jako korisne.

Koje su moje obveze jednom kad stignem na otok?

Svi rezidenti imaju obvezu pomoći oko održavanja vrta (zalijevanje, sadnja, održavanje i sakupljanje vode) ili čišćenja makije i kamenja u okolišu kuće.

Iznimno je važno gajiti dobrosusjedske odnose; pozdraviti susjede u vrtu ili na putu, pitati ih kako su i treba li im što pomoći.

Prije samog odlaska obavezno pomesti sobu od pijeska koji će se vremenom nakupiti, skinuti korištenu posteljinu s kreveta, te eventulno iznijeti smeće.

Kakva mi obuća treba?

Štenju otokom definitivno ne savjetujemo u japankama već u sportskim sandalama ili laganim tenisicama.

Ako misliš raditi s većim kamenjem, zaštitna obuća s metalnom kapicom je topla preporuka.

Ne preporučamo dolazak na otok samo u natikačama ili japankama.

Kako koristiti javni bunar s hladnom (boćatom) vodom?

Kantica kojom se dohvaća voda nalazi se u vrtu kuće. Bunar je dubok cca. 4m pa ćemo ukratko objasniti proces rukovanja: 1. Pričvrstiti omču na kraju konopca za ruku, 2. Otpetljani konopac baciti u bunar, kantu okrenuti naopako i centrirati je u odnosu na otvor kako ne bi udarala u stijenke bunara, 3. izvući vodu kantu s vodom van.

 

Kako je opremljena kuhinja?

 • Perilica suđa
 • Dvokrilni frižider sa zamrzivačem
 • Štednjak (indukcijski i plinski)
 • Pekač kruha
 • Štapni mikser
 • Blender
 • Velika Bialetti Moka Express kafetijera
 • Mehrzer indukcijske tave i lonci

Jesu li dozvoljeni kućni ljubimci (psi, mačke, papige)?

Da, ali uz prethodnu najavu i detaljnog opis karaktera i navika.

Pripaziti da ljubimac ne raskopa zasađene gredice, trči kroz nasade poma, ne proganja mačke ili luta po susjednim dvorištima.

Ako ljubimac boravi u kući, obavezno detaljno počistiti prostoriju prije odlaska.

Je li moguće oprati veš?

Veš je moguće prati ručno, u škafu ili u perilici rublja (molimo donijeti svoj deterdžent za pranje rublja).

Javni red i mir u susjedstvu rezidencije

Molimo u vremenu od 22:00 do 6:00 i od 14:00 do 17:00 sati suzdržati se buke koja bi uznemiravala ostale susjede.

Gdje mogu kupiti (domaću) rakiju, vino ili pivo?

Razne rakije i crno vino moguće je kupiti  na otoku (prije kupovine svakako se savjetovati s voditeljima rezidencije).

Bijelog vina ima rijetko, pa ga je potrebno nabaviti u Komiži.

Pivo je najbolje kupiti na kopnu (najjeftinija opcija)  -- u svakom  slučaju, za dvadesetak kuna može se piti i u kafiću na plaži.

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x