Dobrodošli na Biševo!

TKO SMO

Umjetnost je oduvijek bila pokretač društvenih promjena, uvjerenje je koje okuplja grupu istomišljenika pod nazivom Biševo Island Artist Residency.

PROBLEM

Pučinski otok Biševo jedinstven je kulturnopovijesni krajolik, lokalna zajednica koju sustavno preoblikuje masovni turizam.

RJEŠENJE

Izgradnja centra istraživanja, rezidencijalnog prostora za ostvarivanje kolaboracija i inicijativa, s fokusom na eksperimentalnost i “cross-sector” kolaboracije.

NAŠ CILJ

Formiranjem aktivne alternativne zajednice kreativaca, umjetnika, znanstvenika želimo postići održivu simbiozu turizma i kulture.

OČEKIVANI UTJECAJ/REZULTATI

Kroz uspostavljeni okvir djelovanja aktivnosti se međusobno nadograđuju, komplementiraju te razvijaju odnos brige i ljubavi prema otoku Biševu. Uspostavljaju se kriteriji ponašanja i djelovanja pomoću kojih se došljaci ali i starosjedioci uključuju u život otoka te postaju dijelom kulturnog krajolika.

Residency Projects

Prva Makers otočna radionica

Makeri su kreativni pojedinci koji koriste jednostavne tehnologije kako bi DIY (Do It Yourself - uradi sam) metodom stvorili nove uređaje, kao i unaprijedili postojeće. Na „Makers otočkoj radionici“ na Biševu 2019., raznovrsna grupa makera radit će zajedno, koristiti svoje jednostavne tehnološke vještine i kreativnost za rješavanje lokalnih pitanja (voda, otpad, mapiranje otoka) i prepustiti svoje projekte lokalnoj zajednici.

Vođeni mišlju "budi promjena koju želiš vidjeti u drugima", ovo je jedan mali pokušaj s velikom ljubavlju prema otoku da se Biševo obogati kreativnom energijom Makera, ostavi svoje male tehnološke kreacije kako bi otočni život učinio boljim, te dalje dijelili ovo iskustvo sa cijelim svijetom.

Više informacija »

Biševo - alternativni vodič po otoku

Svojevrsni je vodič-dnevnik u čijoj su izradi sudjelovali rezidenti Biševo Island Artist Residency, tada još uvijek studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vodič je nastao 2019. godine, a za sada je dostupan samo u digitalnom formatu. Cilj ovog vodiča bio je pokazati dojmove koje smo doživjeli kao kratkotrajni stanovnici otoka, a svatko od nas intervenirao je na određenu temu. Osim toga, uključili smo i neke opće informacije o otoku, obogaćene crtežima i fotografijama. Svojim radovima doprinijeli su: Ivan Barun, Andrej Beštak, Sara Grubić, Ana Jurčević, Agata Lučić, Apolonija Lučić, Ana Maria Maravić, Filip Pilj, Tara Beata Racz, Svan Radulović Matica i Josip Rončević. Vodič je uredila i dizajnirala Agata Lučić.

Biševo - alternativni vodič po otoku