Dobrodošli na Biševo!

BIŠEVSKO LJETO / BILjET 2022 – u pripremi

Više o unaprijed dogovorenim suradnjama:

Hrvatski savez za yogu

Hrvatski astronomski savez


BIŠEVSKO LJETO / BILjET 2021 – PUTNIK

Pučinski otok Biševo često apostrofiran kao raj na zemlji meta je brojnih turista tijekom sezone u čijem se preljevu gubi jedanaest stalnih stanovnika. Biće-turist fokusiran samo na najpoznatije znamenitosti, Modru i Medvidinu spilju i pokoju pješčanu plažu, nema intenciju za dublje upoznavanje otoka i njegovih stanovnika. Zanemarujući unikatnost ovog izoliranog otoka, čitav posjet sveden je na svega nekoliko sati sunčanja, preskupih obroka i brodica-toura. Dok se turistički na otok dolazi zbog lijepih uspomena i bijega od vlastite svakodnevice, pokretanjem ljetnih rezidencija cilj je odstupiti od stanja bića-turista i transformirati ga u biće-putnika. Putnik stvara vlastito iskustvo i ne slijedi uvriježene okvire i odrednice te je sklon odstupanjima. Temeljna razlika dvaju navedenih entiteta je obrazac ponašanja na odredištu. Putnik ide u nepoznato s ciljem da ga upozna i u njega se uklopi. Ne fokusirajući se na atrakcije, istražuje zabačena mjesta i komunicira s lokalcima. Ovaj novi hibrid putnika - umjetnika i putnika - znanstvenika donosi dodatne vrijednosti koje postaju gradbeni elementi otoka Biševa. Geografska otuđenost otoka kao i manjak infrastrukture ovaj raj pretvaraju u avanturu. Novonastala stvarnost svakodnevica je Biševa. 

Putem rezidencija pokušavaju se osigurati stabilni i kvalitetni uvjeti za razvoj umjetničkih, kulturnih, interdisciplinarnih programa i suradnji na jednom od najudaljenijih područja u Hrvatskoj. Izbor praksi na ovom specifičnom mjestu inovira se sa svakim novim dolaskom na otok putem boravka rezidenta i njegovog interveniranjem u ovom izmještenom kontekstu. Rezidencije potiču ispreplitanje umjetničke prakse i svakodnevnog života na otoku, stvarajući mjesto izvan konzumerističke prirode turizma. Prednost biševskih rezidencija očituje se i u povezivanju individua različitih interesa i domena čije suradnje ostavljaju pozitivan trag na otoku i šire njegovu emancipaciju. Istraživanje granica vlastitih profesija i njihovih mogućnosti kroz aktivnu suradnju sa zajednicom i dislociranom sredinom predstavlja inovativne prakse s jasnim ciljevima i zadatcima. 


Javni poziv

BILjET 2021. je popunjen.

Prijave za BIAR (program je otvoren tijekom čitave godine).

Povodom održavanja prvog Biševskog ljeta - BILjET 2021., Udruga Bišovo otvara poziv za sudjelovanje na rezidencijama na otoku Biševu. Poziv je otvoren svim zainteresiranim strukovnim udrugama i organizacijama, kao i individualcima - umjetnicima, znanstvenicima i kreativcima različitih interesa i istraživačkih metoda. 

BILjET je regionalno i internacionalno orijentiran program koji se u mnogočemu razlikuje od drugih. Jedinstven prostor rada i boravka potiče rezidente na suradnju – interdisciplinarni eksperiment na pučinskom otoku. Inzistiramo da radovi i istraživanja budu u skladu s kulturno-ekološkom održivosti otoka Biševa. Rezidenti se potiču da odgovorno koriste otočke resurse i percipiraju turizam i turiste kao mogući umjetnički potencijal. Također, od rezidenata se očekuje svakodnevno sudjelovanje u održavanju rezidencijalnog prostora i doprinos izgradnji umjetničkog fundusa BIAR-a.

Cilj rezidencije je formiranje aktivne alternativne zajednice kreativaca kojom se postiže održiva simbioza turizma i kulture na otoku Biševu. Ovogodišnjom temom Putnika nadovezujemo se na aktivnosti Udruge Biševo - izgraditi mjesto koje podržava intervenciju u surovom otočkom okruženju. Rezident se prepušta autentičnosti otoka, njegovoj izoliranosti, jednostavnosti i rutini. Transformirajući se iz potencijalnog turista u putnika, ostvaruje intiman susret s otokom i lokalnom zajednicom ostavljajući neizbrisiv dio sebe na otoku.

Je li BILjET za mene?

Vjerujemo da svaki rezident ima svoj posebni interes zašto bi odabrao otok Biševo za mjesto uvjetne izolacije i fokusiranog umjetničkog ili znanstvenog rada. Specifičnost pučinskiog otoka i izoliranost unutar izoliranog, nam osim očekivanog potrebnog stvaralačkog mira, nudi i jedinstveni zaboravljeni nemir, puls neposredne prirode, jednostavan, čak trivijalan svakodnevni životni ritam koji s nas polako, ali sigurno ljušti sve osobne i kulturološke naslage. Upravo to je ono mjesto iz kojeg bi htjeli da rezidenti stvaraju ili tragaju za vlastitim konceptima u radu.

Rezidencije otvorene za prijavu:

BILjET 2021. uključuje ukupno 8 rezidencija u trajanju od tjedan dana u periodu 2.7. - 28. 8. 2021. Rezidencije se odvijaju od petka do petka - jedini dan kada je moguće doći i otići s otoka u istom danu. Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju rezidencije su ograničene na 5 sudionika tjedno.

1. Otok kao atelje 

02/07/2021 – 09/07/2021 // 16/07/2021 – 23/07/2021 // 30/07/2021 – 06/08/2021 // 13/08/2021 – 20/08/2021

Rezidencija Otok kao atelje otvorena je umjetnicima, ali i svim kreativcima koji žele sudjelovati u BILjET-u i ostaviti dio sebe na otoku. Rezidenti na licu mjesta stvaraju inspirirani okruženjem. Izolacija, suradnja i participacija svih prisutnih u specifičnom krajoliku preoblikuje ideju ateljea u jedno istraživačko putovanje. Kao i u svim ostalim rezidencijama, radovi i istraživanja su u skladu s kulturno-ekološkom održivošću otoka Biševa. Otok kao atelje sastoji se od 4 tjedna rezidencija od kojih svaki uključuje najviše 5 sudionika. 

2. Kustoski tjedan: Tko je kustos? - izazovi i revizija struke

06/08/2021 – 13/08/2021

Povjesničari/ke umjetnosti, kulturni/e radnici/e i kustosi/ce tjedan dana preispituju, analiziraju i redefiniraju što danas znači biti kustos u Hrvatskoj. Koje reforme su potrebne i kako dostići globalne trendove? Kustos u institucijama i izvan njih? Kustos, kurator ili voditelj galerije? Dotičući se navedenih tema, cilj je definirati pojmove i metode koji su samoj struci ponekad nejasni – jedna kritička revizija zvanja iz iskustva. Kako je kustos postalo (ne)zvanje?

3. Signalizacija otoka - Skriveni dnevnici otoka 

20/08/2021 – 27/08/2021

Simbioza znanosti i umjetnosti. Umjetnici, dizajneri i znanstvenici različitih područja iniciraju projekt signalizacije otoka. Signalizacija bi uključivala kulturna dobra, značajna mjesta otoka, mjesta legendi i narodnih predaja, zanimljivosti prirodnoga svijeta, geološki zanimljiva područja i sl. Cilj rezidencije je da se u suradnji sa stručnjacima i lokalnim stanovništvom odrede strateška područja signalizacije koja će se postepeno nadograđivati svakom sljedećom rezidencijom. Rezidencija postaje dubinsko istraživanje otoka i njegovih skrovitih mjesta. Projekt trajno ostaje na raspolaganju svim posjetiteljima Biševa koji se aktivno i samostalno upuštaju u njegovo istraživanje. 

* Unaprijed su dogovorene suradnje s Udrugom za suvremenu umjetnost KVART i Split Nomad Gallery.

S obzirom na to da je ovo prva godina BILjET-a, te da je projekt iniciran i organiziran isključivo volonterskim radom, svi sudionici samostalno participiraju u osnovnim troškovima boravka na otoku.

Troškovi rezidencija kustoskog tjedna i signalizacije iznose 350 kn (po osobi), dok troškovi rezidencije Otok kao atelje iznose 700 kn (po osobi). Troškovi puta računaju se odvojeno, a iznose 200 kn u oba smjera. Kako se budemo približavali početku rezidencija, a naša financijska situacija se bude poboljšavala, izaći ćemo u susret s troškovima u okviru naših mogućnosti. 

Molimo da naznačite prijavu za Biševsko ljeto – BILjET i u kojoj od rezidencija želite sudjelovati. Javni poziv ostaje otvoren dok sve rezidencije ne budu popunjene.

Imate pitanje? - [email protected]


Više o unaprijed dogovorenim suradnjama:

KVART - Udruga za suvremenu umjetnost

23/07/2021 – 30/07/2021

Za vrijeme trajanja rezidencije članovi udruge KVART će samostalno i/ili skupno producirati umjetničke radove i intervencije. Putem intervencija uključuju „zatečene“ otočane i turiste. Navedena rezidencija pomaže na već započetim projektima i aktivnostima ili pak započinje projekt koji će se u budućnosti razvijati.  Udruga KVART sama po sebi njeguje filozofiju angažirane umjetnosti, koja unutar svoje zajednice ukazuje i nastoji stvoriti one uvjete koje smatra neophodnim za njihov život ili kritički pristupa problemima koje u njima uočavaju. Ovoga puta, napuštajući poznato okruženje napućenih kvartova, preuzimaju ulogu putnika te po prvi put interveniraju na otoku lišenom urbane tematike kojom se inače bave.   

Split Nomad Gallery

09/07/2021 – 16/07/2021

Za vrijeme trajanja rezidencije Split Nomadi će samostalno i/ili skupno producirati umjetničke radove i intervencije u prostoru. Split Nomad Gallery kao prva pop-up umjetnička galerija u Hrvatskoj ovim putem nastavlja s tradicijom nomadskog djelovanja na alternativnim lokacijama. Umjesto same izložbe, ovaj put umjetnici preuzimaju ulogu putnika te dolaskom na otok, lišeni svih društvenih i osobnih slojeva stvaraju na licu mjesta izražavajući se kroz ilustracije, strip, street art, murale i sl. Nakon završetka rezidencija SNG će organizirati multimedijalne evente i izložbe na više lokacija u Hrvatskoj u svrhu promocije ovogodišnjeg BILjET-a. 

Tko stoji iza projekta?

Ana Bratić je voditeljica i kustosica BILjET-a. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Splitu na studiju Filozofije i Povijesti umjetnosti. Trenutno vodi projekte Udruge Biševo i HULU Splita, u kojoj je odradila stručno osposobljavanje. Surađivala je na festivalu suvremene umjetnost Almissa Open Art, provedbi kulturnih aktivnosti na projektu Praznine 2021. Kao studentica surađivala je u organizaciji prodajne studentske izložbe PAZART, kao kustos na izložbi Premijere 72 u Loggia i skupnoj izložbi Rad tekst kontekst – Izložba koja vas čuje u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu.

Mirela Jusupović je predsjednica Split Nomad Gallery - Udruge za kulturu, umjetnost i društvo, i osnivačica istoimene pop-up art galerije koja djeluje u Hrvatskoj na području suvremene umjetnosti. Diplomirala modni dizajn na PARSONS SCHOOL OF DESIGN, NEW YORK, NY. Dizajnirala za svjetske modne brendove te surađivala s njihovim globalnim timovima na raznim inicijativama. Iskusna menadžerica i voditeljica kreativnih timova i projekata.

Sanja Rom

Luka Duplančić, grafički dizajner, ilustrator, samostalni umjetnik Smjer grafičkog dizajna završava 1994. na splitskoj Školi likovnih umjetnosti, a daljnje vizualno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao kao slikar-grafičar 2000. godine. Iza njega je niz autorskih, projektnih i izložbenih suradnji na razmeđu vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija: scenografije, izrade lutaka, ilustracija, likovnih oblikovanja izložbi, organiziranja umjetničkih radionica, kreiranja galerijskog izložbenog programa. Aktivan je član je nekoliko kulturno-umjetničkih udruga te dobitnik značajnih nagrada i javnih priznanja.

Stjepan Tafra, Predsjednik Udruge Biševo. Stalni rezident otoka Biševa od 2010. Web dizajner, fotograf, član Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Osnivač i predsjednik Udruge Biševo. Studirao na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, 2005.

COVID-19 Info

Za najsvježije informacije o COVID-19 mjerama u Hrvatskoj kliknite ovdje.

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjetujemo prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

BILjET 2021 je popunjen, BIAR residencijski program je otvoren tijekom cijele godine.

Raspored događanja

Trenutno nema nadolazećih događaja

Arhiva događanja

Dnevnik

Osjećaj slobode, lakoće i otvorenosti novim mogućnostima ovo se proljeće budi se u nama. Vrijeme je za sjetiti se prave slobode i bivati u njoj. Program yoge u sklopu Biševo...
Suhozidna gradnja odlikuje se gradnjom u kamenu bez korištenja vezivnog sredstva. Ono se odnosi na zidanje lomljenim kamenom s minimalnom  ili bez obrade. Svrha suhozidne gradnje prilagođavanje je krajobraza životnim potrebama i poljoprivredi na...
Mit is mondhatnék nektek erről a helyről? Ha azt mondom, hogy az Adriai tengeren van, Split városától 3,5 órára hajóval, az még nem lenne elég, hogy elképzeljétek milyen lenne ott...
Nedamo se, vježbamo yogu i jesenas uz more ili u prostorijama BIAR rezidencije prema rasporedu na https://www.tena.yoga. Pridružite se terapijskim mindful satima yoge s Tenom online ili uživo

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x