Dobrodošli na Biševo!

BIŠEVSKO LJETO / BILjET 2022 – u pripremi

Više o unaprijed dogovorenim suradnjama:

Hrvatski savez za yogu

Hrvatski astronomski savez


BIŠEVSKO LJETO / BILjET 2021 – PUTNIK

Pučinski otok Biševo često apostrofiran kao raj na zemlji meta je brojnih turista tijekom sezone u čijem se preljevu gubi jedanaest stalnih stanovnika. Biće-turist fokusiran samo na najpoznatije znamenitosti, Modru i Medvidinu spilju i pokoju pješčanu plažu, nema intenciju za dublje upoznavanje otoka i njegovih stanovnika. Zanemarujući unikatnost ovog izoliranog otoka, čitav posjet sveden je na svega nekoliko sati sunčanja, preskupih obroka i brodica-toura. Dok se turistički na otok dolazi zbog lijepih uspomena i bijega od vlastite svakodnevice, pokretanjem ljetnih rezidencija cilj je odstupiti od stanja bića-turista i transformirati ga u biće-putnika. Putnik stvara vlastito iskustvo i ne slijedi uvriježene okvire i odrednice te je sklon odstupanjima. Temeljna razlika dvaju navedenih entiteta je obrazac ponašanja na odredištu. Putnik ide u nepoznato s ciljem da ga upozna i u njega se uklopi. Ne fokusirajući se na atrakcije, istražuje zabačena mjesta i komunicira s lokalcima. Ovaj novi hibrid putnika - umjetnika i putnika - znanstvenika donosi dodatne vrijednosti koje postaju gradbeni elementi otoka Biševa. Geografska otuđenost otoka kao i manjak infrastrukture ovaj raj pretvaraju u avanturu. Novonastala stvarnost svakodnevica je Biševa. 

Putem rezidencija pokušavaju se osigurati stabilni i kvalitetni uvjeti za razvoj umjetničkih, kulturnih, interdisciplinarnih programa i suradnji na jednom od najudaljenijih područja u Hrvatskoj. Izbor praksi na ovom specifičnom mjestu inovira se sa svakim novim dolaskom na otok putem boravka rezidenta i njegovog interveniranjem u ovom izmještenom kontekstu. Rezidencije potiču ispreplitanje umjetničke prakse i svakodnevnog života na otoku, stvarajući mjesto izvan konzumerističke prirode turizma. Prednost biševskih rezidencija očituje se i u povezivanju individua različitih interesa i domena čije suradnje ostavljaju pozitivan trag na otoku i šire njegovu emancipaciju. Istraživanje granica vlastitih profesija i njihovih mogućnosti kroz aktivnu suradnju sa zajednicom i dislociranom sredinom predstavlja inovativne prakse s jasnim ciljevima i zadatcima. 


Javni poziv

BILjET 2021. je popunjen.

Prijave za BIAR (program je otvoren tijekom čitave godine).

Povodom održavanja prvog Biševskog ljeta - BILjET 2021., Udruga Bišovo otvara poziv za sudjelovanje na rezidencijama na otoku Biševu. Poziv je otvoren svim zainteresiranim strukovnim udrugama i organizacijama, kao i individualcima - umjetnicima, znanstvenicima i kreativcima različitih interesa i istraživačkih metoda. 

BILjET je regionalno i internacionalno orijentiran program koji se u mnogočemu razlikuje od drugih. Jedinstven prostor rada i boravka potiče rezidente na suradnju – interdisciplinarni eksperiment na pučinskom otoku. Inzistiramo da radovi i istraživanja budu u skladu s kulturno-ekološkom održivosti otoka Biševa. Rezidenti se potiču da odgovorno koriste otočke resurse i percipiraju turizam i turiste kao mogući umjetnički potencijal. Također, od rezidenata se očekuje svakodnevno sudjelovanje u održavanju rezidencijalnog prostora i doprinos izgradnji umjetničkog fundusa BIAR-a.

Cilj rezidencije je formiranje aktivne alternativne zajednice kreativaca kojom se postiže održiva simbioza turizma i kulture na otoku Biševu. Ovogodišnjom temom Putnika nadovezujemo se na aktivnosti Udruge Biševo - izgraditi mjesto koje podržava intervenciju u surovom otočkom okruženju. Rezident se prepušta autentičnosti otoka, njegovoj izoliranosti, jednostavnosti i rutini. Transformirajući se iz potencijalnog turista u putnika, ostvaruje intiman susret s otokom i lokalnom zajednicom ostavljajući neizbrisiv dio sebe na otoku.

Je li BILjET za mene?

Vjerujemo da svaki rezident ima svoj posebni interes zašto bi odabrao otok Biševo za mjesto uvjetne izolacije i fokusiranog umjetničkog ili znanstvenog rada. Specifičnost pučinskiog otoka i izoliranost unutar izoliranog, nam osim očekivanog potrebnog stvaralačkog mira, nudi i jedinstveni zaboravljeni nemir, puls neposredne prirode, jednostavan, čak trivijalan svakodnevni životni ritam koji s nas polako, ali sigurno ljušti sve osobne i kulturološke naslage. Upravo to je ono mjesto iz kojeg bi htjeli da rezidenti stvaraju ili tragaju za vlastitim konceptima u radu.

Rezidencije otvorene za prijavu:

BILjET 2021. uključuje ukupno 8 rezidencija u trajanju od tjedan dana u periodu 2.7. - 28. 8. 2021. Rezidencije se odvijaju od petka do petka - jedini dan kada je moguće doći i otići s otoka u istom danu. Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju rezidencije su ograničene na 5 sudionika tjedno.

1. Otok kao atelje 

02/07/2021 – 09/07/2021 // 16/07/2021 – 23/07/2021 // 30/07/2021 – 06/08/2021 // 13/08/2021 – 20/08/2021

Rezidencija Otok kao atelje otvorena je umjetnicima, ali i svim kreativcima koji žele sudjelovati u BILjET-u i ostaviti dio sebe na otoku. Rezidenti na licu mjesta stvaraju inspirirani okruženjem. Izolacija, suradnja i participacija svih prisutnih u specifičnom krajoliku preoblikuje ideju ateljea u jedno istraživačko putovanje. Kao i u svim ostalim rezidencijama, radovi i istraživanja su u skladu s kulturno-ekološkom održivošću otoka Biševa. Otok kao atelje sastoji se od 4 tjedna rezidencija od kojih svaki uključuje najviše 5 sudionika. 

2. Kustoski tjedan: Tko je kustos? - izazovi i revizija struke

06/08/2021 – 13/08/2021

Povjesničari/ke umjetnosti, kulturni/e radnici/e i kustosi/ce tjedan dana preispituju, analiziraju i redefiniraju što danas znači biti kustos u Hrvatskoj. Koje reforme su potrebne i kako dostići globalne trendove? Kustos u institucijama i izvan njih? Kustos, kurator ili voditelj galerije? Dotičući se navedenih tema, cilj je definirati pojmove i metode koji su samoj struci ponekad nejasni – jedna kritička revizija zvanja iz iskustva. Kako je kustos postalo (ne)zvanje?

3. Signalizacija otoka - Skriveni dnevnici otoka 

20/08/2021 – 27/08/2021

Simbioza znanosti i umjetnosti. Umjetnici, dizajneri i znanstvenici različitih područja iniciraju projekt signalizacije otoka. Signalizacija bi uključivala kulturna dobra, značajna mjesta otoka, mjesta legendi i narodnih predaja, zanimljivosti prirodnoga svijeta, geološki zanimljiva područja i sl. Cilj rezidencije je da se u suradnji sa stručnjacima i lokalnim stanovništvom odrede strateška područja signalizacije koja će se postepeno nadograđivati svakom sljedećom rezidencijom. Rezidencija postaje dubinsko istraživanje otoka i njegovih skrovitih mjesta. Projekt trajno ostaje na raspolaganju svim posjetiteljima Biševa koji se aktivno i samostalno upuštaju u njegovo istraživanje. 

* Unaprijed su dogovorene suradnje s Udrugom za suvremenu umjetnost KVART i Split Nomad Gallery.

S obzirom na to da je ovo prva godina BILjET-a, te da je projekt iniciran i organiziran isključivo volonterskim radom, svi sudionici samostalno participiraju u osnovnim troškovima boravka na otoku.

Troškovi rezidencija kustoskog tjedna i signalizacije iznose 350 kn (po osobi), dok troškovi rezidencije Otok kao atelje iznose 700 kn (po osobi). Troškovi puta računaju se odvojeno, a iznose 200 kn u oba smjera. Kako se budemo približavali početku rezidencija, a naša financijska situacija se bude poboljšavala, izaći ćemo u susret s troškovima u okviru naših mogućnosti. 

Molimo da naznačite prijavu za Biševsko ljeto – BILjET i u kojoj od rezidencija želite sudjelovati. Javni poziv ostaje otvoren dok sve rezidencije ne budu popunjene.

Imate pitanje? - [email protected]


Više o unaprijed dogovorenim suradnjama:

KVART - Udruga za suvremenu umjetnost

23/07/2021 – 30/07/2021

Za vrijeme trajanja rezidencije članovi udruge KVART će samostalno i/ili skupno producirati umjetničke radove i intervencije. Putem intervencija uključuju „zatečene“ otočane i turiste. Navedena rezidencija pomaže na već započetim projektima i aktivnostima ili pak započinje projekt koji će se u budućnosti razvijati.  Udruga KVART sama po sebi njeguje filozofiju angažirane umjetnosti, koja unutar svoje zajednice ukazuje i nastoji stvoriti one uvjete koje smatra neophodnim za njihov život ili kritički pristupa problemima koje u njima uočavaju. Ovoga puta, napuštajući poznato okruženje napućenih kvartova, preuzimaju ulogu putnika te po prvi put interveniraju na otoku lišenom urbane tematike kojom se inače bave.   

Split Nomad Gallery

09/07/2021 – 16/07/2021

Za vrijeme trajanja rezidencije Split Nomadi će samostalno i/ili skupno producirati umjetničke radove i intervencije u prostoru. Split Nomad Gallery kao prva pop-up umjetnička galerija u Hrvatskoj ovim putem nastavlja s tradicijom nomadskog djelovanja na alternativnim lokacijama. Umjesto same izložbe, ovaj put umjetnici preuzimaju ulogu putnika te dolaskom na otok, lišeni svih društvenih i osobnih slojeva stvaraju na licu mjesta izražavajući se kroz ilustracije, strip, street art, murale i sl. Nakon završetka rezidencija SNG će organizirati multimedijalne evente i izložbe na više lokacija u Hrvatskoj u svrhu promocije ovogodišnjeg BILjET-a. 

Tko stoji iza projekta?

Ana Bratić je voditeljica i kustosica BILjET-a. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Splitu na studiju Filozofije i Povijesti umjetnosti. Trenutno vodi projekte Udruge Biševo i HULU Splita, u kojoj je odradila stručno osposobljavanje. Surađivala je na festivalu suvremene umjetnost Almissa Open Art, provedbi kulturnih aktivnosti na projektu Praznine 2021. Kao studentica surađivala je u organizaciji prodajne studentske izložbe PAZART, kao kustos na izložbi Premijere 72 u Loggia i skupnoj izložbi Rad tekst kontekst – Izložba koja vas čuje u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu.

Mirela Jusupović je predsjednica Split Nomad Gallery - Udruge za kulturu, umjetnost i društvo, i osnivačica istoimene pop-up art galerije koja djeluje u Hrvatskoj na području suvremene umjetnosti. Diplomirala modni dizajn na PARSONS SCHOOL OF DESIGN, NEW YORK, NY. Dizajnirala za svjetske modne brendove te surađivala s njihovim globalnim timovima na raznim inicijativama. Iskusna menadžerica i voditeljica kreativnih timova i projekata.

Sanja Rom

Luka Duplančić, grafički dizajner, ilustrator, samostalni umjetnik Smjer grafičkog dizajna završava 1994. na splitskoj Školi likovnih umjetnosti, a daljnje vizualno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao kao slikar-grafičar 2000. godine. Iza njega je niz autorskih, projektnih i izložbenih suradnji na razmeđu vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija: scenografije, izrade lutaka, ilustracija, likovnih oblikovanja izložbi, organiziranja umjetničkih radionica, kreiranja galerijskog izložbenog programa. Aktivan je član je nekoliko kulturno-umjetničkih udruga te dobitnik značajnih nagrada i javnih priznanja.

Stjepan Tafra, Predsjednik Udruge Biševo. Stalni rezident otoka Biševa od 2010. Web dizajner, fotograf, član Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Osnivač i predsjednik Udruge Biševo. Studirao na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, 2005.

COVID-19 Info

Za najsvježije informacije o COVID-19 mjerama u Hrvatskoj kliknite ovdje.

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjetujemo prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

BILjET 2021 je popunjen, BIAR residencijski program je otvoren tijekom cijele godine.

Raspored događanja

Sloboda u meni (26/02/2023 – 25/04/2023) Slobodnih mjesta: slobodno

Arhiva događanja

Dnevnik

Osjećaj slobode, lakoće i otvorenosti novim mogućnostima ovo se proljeće budi se u nama. Vrijeme je za sjetiti se prave slobode i bivati u njoj. Program yoge u sklopu Biševo...
Suhozidna gradnja odlikuje se gradnjom u kamenu bez korištenja vezivnog sredstva. Ono se odnosi na zidanje lomljenim kamenom s minimalnom  ili bez obrade. Svrha suhozidne gradnje prilagođavanje je krajobraza životnim potrebama i poljoprivredi na...
Mit is mondhatnék nektek erről a helyről? Ha azt mondom, hogy az Adriai tengeren van, Split városától 3,5 órára hajóval, az még nem lenne elég, hogy elképzeljétek milyen lenne ott...
Nedamo se, vježbamo yogu i jesenas uz more ili u prostorijama BIAR rezidencije prema rasporedu na https://www.tena.yoga. Pridružite se terapijskim mindful satima yoge s Tenom online ili uživo

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x