Dobrodošli na Biševo!

Početna → Mjerenje kvalitete noćnog neba na otoku Biševu

14.09.2019.

Biševo se nalazi 5 km jugozapadno od grada Komiže na otoku Visu te je jedan od udaljenijih naseljenih otoka od obale. Udaljenost naselja znači i udaljenost od svjetlosnog onečišćenja gradova, odnosno kvalitetno i prirodno tamno nebo. Na poziv građanske inicijative "Spasimo Biševo" dogovoreno je mjerenje kvalitete noćnog neba na otoku Biševu tijekom tri noći, 21. - 23. kolovoza 2019. godine. 

Mjerenje noćnog neba obavljeno je Sky Quality Meter (SQM) uređajem kojeg proizvodi tvrtka  Unihedron iz Kanade. SQM uređaji koriste se u cijelom svijetu za određivanje kvalitete noćnog neba, odnosno mjerenje količine svjetlosnog onečišćenja. Uređaj sadrži fotoosjetljivi senzor sa spektralnom osjetljivošću koja simulira ljudski vid. Senzor se usmjerava prema zenitu, te se očitavaju vrijednosti u magnitudama (zvjezdanim veličinama) po lučnoj sekundi - mag/arcsec2. Veće vrijednosti označavaju tamnije nebo. Potpuno prirodno tamno noćno nebo ima vrijednost oko 21.9 - 22.00 mag/arcsec2. Razlika u 1 magnitudi znači 2.5x razliku u svjetlini neba. Vrijednosti mag/arcsec2 mogu se pretvoriti u cd/m2 po formuli: 

[vrijednost u mag/arcsec2] = Log10([ vrijednost u cd/m2]/108000)/-0.4

Mjerenja su obavljena s dva različita uređaja: 

SQM-LU-DL ima mogućnost samostalnog mjerenja s logiranjem izmjerenih vrijednosti te ugrađenu leću koje daje vidno polje od oko 10-20°, što znači da na mjerenje ne utječu okolni objekti poput zgrada ili drveća.

SQM je ručni mjerač bez ugrađene leće koji mjeri šire vidno polje od oko 40-60° pa ga je potrebno koristiti na čistinama gdje nije zaklonjen horizont.

Mjerač SQM-LU-DL je postavljen na uzvisini u blizini uvale Porat, te je konstantno mjerio kvalitetu neba tijekom navedena tri dana i noći. Treba uzeti u obzir da je tijekom sve tri noći na mjerenja utjecala i svjetlost Mjeseca koji je od 21. do 23. kolovoza izlazio u 22:49, 23:17 te 23.50. Vrijednosti za vrijeme dok je Mjesec bio iznad horizonta se ne uzimaju u razmatranje za kvalitetu noćnog neba. Također se uzimaju u obzir vrijednosti iza 21:30 po lokalnom vremenu kad završava astronomski sumrak i nastaje potpuni mrak.

Vrijednosti snimljene SQM-LU-DL uređajem preuzete su preko programa Unihedron Device Manager te prikazane na krivulji:

U noći 21. kolovoza najtamnija izmjerena vrijednost iznosila je 21.71 mag/arcsec2 koja se smanjila na 21.57 mag/arcsec2 do izlaska Mjeseca. Ručni SQM uređaj pokazao je dobru korelaciju izmjerenih vrijednosti, s najtamnijom izmjerenom vrijednosti od 21.72 mag/arcsec2 u 21:48, s lokacije na uzvisini u blizini uvale Porat.

Noć 22. kolovoza bila je manje transparencije, pa su izmjerene vrijednosti 21.61 do 21.45 mag/arcsecs SQM-LU-DL uređajem, dok je ručni SQM uređaj pokazao 21.60 mag/arcsecu 22:08 te 21.48 mag/arcsecu 23:11. Mjerenja ručnim uređajem rađena su iz mjesta Polje.

Noć 23. kolovoza odlikovala je vrlo loša transparencija neba koju su uzrokovali visoki tanki oblaci, no zbog gotovo nepostojećeg svjetlosnog onečišćenja koje bi uzrokovala veća količina rasvjete nije bilo refleksija od oblaka, tako da su izmjerene vrijednosti i dalje bile od 21.68 pa do 21.51. Zbog loše transparencije tu noć nisu rađena mjerenja ručnim SQM uređajem.

Zaključak

Mjerenja noćnog neba na otoku Biševu pokazuju izvanredne vrijednosti koje su vrlo blizu gotovo potpuno prirodno tamnom noćnom nebu. S obzirom na vrlo malu naseljenost te udaljenost od kopna i drugih otoka to je očekivano, no upravo zbog toga treba naglasiti važnost očuvanja takvog prirodnog neba za lokalni ekosustav. 

Nažalost, javna rasvjeta na otoku je zastarjela, neekološka, te u mnogim slučajevima i potpuno nepotrebna. U naselju Polje na sredini otoka nalazi se jedna živina svjetiljka, potpuno nezasjenjena, a koja uzrokuje ogromno svjetlosno onečišćenje u mjestu koje praktički nema stanovnika. Svjetiljka privlači velik broj noćnih kukaca iz šire okolice, a s njima i šišmiše koji se dolaze hraniti. Tako jedna jedina svjetiljka radi potpuni poremećaj ekosustava u velikom radijusu.

Budući da u Hrvatskoj ima sve manje prirodnog noćnog neba, od velike je važnosti sačuvati kvalitetu prirodne noći koju ima Biševo. Novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (NN 14/19) u zaštićenim područjima zabranjuje korištenje svijetlećih reklama te obavezno postavljanje zasjenjenih svjetiljki temperature boje ispod 2200K koje imaju najmanji utjecaj na ekosustav. Iz tih razloga podržavamo zahtjev zaštite Biševa kao jedne od kategorija zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Dopredsjednik:

Boris Štromar


Ostavi svoj komentar

Zašto Biševo treba umjetnike?

Umjetnost je oduvijek bila pokretač promjena, suptilni anarhist, kritičar i učitelj. Bez obzira što i ona sama evoluira i mijenja svoje stilove kroz vrijeme, ustrajna je u tome da dopušta svakom pojedincu svoj intimni doživljaj iste te transformira pogled na svijet. Vrlo sličan utjecaj na ljudsku psihu ima i priroda, nezavisna od ljudske ruke, donosi promjene pred kojima vrlo često ostajemo ponizni.

Biševo, nezaobilazan dio Viškog arhipelaga postaje kroz godine primamljiva destinacija sve većeg broja turista. U potrazi za okusom “onog divljeg, pomalo robinzonskog” nehotice zadiru u esenciju otoka i njegove tradicije na način koji je za otok postao neodrživ.

Goethe rekao: Čini se da se priroda i umjetnost isključuju: ali sastaju se brže nego što mislimo. Pokretanje rezidencije za umjetnike korak je otpora prema zaboravu tradicije i povijesti te pokretač očuvanja otočke prirode i duha. U gotovo netaknutoj prirodi, nudi umjetnicima prostor za istraživanje i slobodan izričaj.

Zbog ljubavi prema otoku želimo ga oplemeniti ljudima koji donose ljepotu, kreativnost i djeluju u reciprocitetu sa prirodom.

Rezidencija je zajednica umjetnika, inovatora, mislilaca, intelektualaca, marginalaca, svih onih koji se ne boje razmišljati drugačije. Posjetiteljima uvale Porat pružaju uvid u svoje ideje i stvaralaštvo, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. A kada napustite otok, ostanite nadahnuti istinskom željom da ga iznova upoznate i očuvate njegovu surovu ljepotu i identitet.

Tko su naši rezidenti?

Rad udruge usmjeren je na partnerstva sa ostalim udrugama i društvima sa područja umjetnosti, kulture, ekologije, biologije i astronomije. Cilj rada je ostvarivanje partnerstva i inicijativa koje su komplementarne i usmjerene na smislene rezultate. Rezidencija je također centar istraživanja, stvaranja i eksperimentalnost sa težnjom prema “cross-sector” kolaboracijama. Prostor je otvoren i za nečlanove društava ukoliko su oni nositelji inicijativa u skladu sa radom udruge.

Kratki video ljetne rezidencije održane 2017.

Otok Biševo

Otok Biševo smjestio se 6 milja od otoka Visa, preko puta gradića Komiže. Ima 11 stalnih stanovnika.

Krasi ga nekoliko prelijepih pješčanih plaža, puno staza za pješačenje i tajni za otkrivanje, te je pravi netaknuti dragulj divlje prirode. Ljeti privlači mnoštvo turista zbog svoje poznate Modre špilje. Ima jako malo svjetlosnog zagađenja što mu omogućava duge zvjezdane noći. Dom je nekoliko autohtonih vrsta ptica, nema otrovnih životinja ni kukaca, posve je pitom prema prijateljski nastrojenim ljudima.
Koncept rezidencija
Stvaralaštvo

Stvaralaštvo

Umjetnici za vrijeme boravka odvajaju vrijeme za obilazak otoka, prikupljanje materijala i pronalazak inspiracije u prirodi te stvaraju djela u tehnici asamblaža. Ova vrsta stvaralaštva promovira ekološku osviještenost jer se kroz prikupljanje materijala priroda oslobađa odbačenih predmeta, a istovremeno ti predmeti pronalaze novu svrhu. Kroz ovu tehniku umjetnici predočuju kako kreativnost i održivost ipak uspijevaju nadići ekološki nemar.
Izložbe

Izložbe

U sklopu rezidencije organiziraju se izložbe nastalih radova u uvali Porat, na plaži i u sklopu same rezidencije. Biševo godišnje broji više od 100.000 posjetitelja, koji većinom dolaze u obilazak Modre špilje i na jednodnevne izlete. Izložbama se oplemenjuju njihovi dolasci te ih se upoznaje sa radom rezidencije i otočkom baštinom.
Izleti

Izleti

U sklopu svog djelovanja i brige o okolišu, rezidencija nudi pješačke izlete po otoku; od Salbunare, Mezuporta, Polja, rta Gatule, vrha Stražbenice i Modre špilje. Neki od puteva su obnovljeni i markirani, dok neki, manje frekventni, padaju u zaborav. Jedan od ciljeva udruge je očuvanje i narkiranje staza, kako bi posjetitelji mogli što lakše upoznati i unutrašnjost otoka.
Zabava

Zabava

Unutar svakodnevnih radnih aktivnosti i zadataka, ostavljamo vremena i za zabavu. Jutra započinju jogom, a večeri se provode uz selekciju filmova u organizaciji Kina Biševo. Svako ljeto donosi nove prilike i ideje pa je ova kategorija vođena trenutnom inspiracijom.

Uvjeti boravka na otoku

Život na Biševu je pravi povratak prirodi i postavlja izazov modernom čovjeku u snalaženju i preživljavanju bez tehnologije, dućana, vode iz slavine i drugih ljudi. Molimo vas da se upoznate s uvjetima boravka na otoku kako bi se uspješno pripremili.

Činjenica da je Biševo teško dostupno i relativno izolirano nosi i prednosti i mane.

Nema pitke vode — Molimo vas da ponesete svu vodu koja vam je potrebna za piće i kuhanje. Voda za pranje suđa, robe, sebe i drugih postoji u obliku kišnice iz gustirne.

Nema dućana — Potrebno je dobro isplanirati i ponijeti sve što bi vam moglo zatrebati u razdoblju boravka: od hrane do hammocka (iskrena preporuka!) i knjige za na plaži.

Volimo se, međusobno se poštujemo i zabavljamo - Slavimo što smo živi :)

Smještaj i hrana

U kući u kojoj se odvija rezidencija su dostupne tri odvojene sobe sa sedam kreveta, funkcionalna konoba s kuhinjom, dva wc-a, terasa i vrt.

Moguće je kampirati u samom okolišu kuće ili jednostavno objesiti hammock.

Od kućanskih aparata u kuhinji su (osim štednjaka i hladnjaka) na raspolaganju pekač kruha, blender i kuhalo za vodu. Voda se skuplja putem cisterne i nažalost nije pitka, no može se upotrijebiti za pranje suđa, umivanje i zalijevanje.

Naši gosti mogu koristiti kućni laptop i Wi-Fi mrežu.

Sama kuća se nalazi 50ak metara od pješčane plaže na kojoj se nalaze dva ugostiteljska objekta.


Dostupni alati

Rezidentni umjetnici mogu koristiti alate koji se nalaze u kući: nekoliko ručnih i motorna pila, ubodna pila, električna brusilica, bušilica, kliješta, čekić i ručna blanja.

Od vrtnih alata tu su kolica (karijola), grablje, lopata, nekoliko krampova, motika i desetak građevinarskih kanti.

Permakulturni vrtovi i uređenje okoliša

“Ako ništa ne planirate, planirate neuspjeh” - Alan Lakein

Sistemsko planiranje vrta, iznimno je važna i kreativna prva zadaća permakulturnog vrtlara. Dobar plan pruža detaljan pregled dnevnih aktivnosti kroz cijelu godinu, a s time pruža određenu neovisnost o prehrambenoj industriji i garanciju za zdravu, ekološki uzgojenu hranu. Briga o prirodi i poštivanje njenog bioritma dokazano višestruko nagrađuje. Neke od glavnih smjernica su: puštanje prirodi da se sama obnavlja, pošumljavanje, recikliranje, ispravno odlaganje otpada, popravljanje mineralne strukture tla…


Društvene igre

Polaznici rezidencija imaju na raspolaganju nekoliko igara na ploči: Catan, Rizik, Monopol i Scrabble.

Katraške igre: Triestine (Briškula)

Kako doći na Biševo

Biševo je najudaljeniji naseljeni otok u RH. Kako biste došli do Biševa, prvo morate doći trajektom iz Splita do otoka Visa, te autobusom do Komiže. S komiške rive svaki dan u 8 ujutro (petkom u sezoni vozi i popodne u 15:30) plovi državna brodska linija br. 612, poznatija kao “Pruga” s kojom se možete prebaciti do uvale Porat. Putovanje traje oko 1h i 20 min. Cijena povratne karte je 50kn.

Kako bi došli nazad do Splita, opet ćete po povratku u Komižu morati prespavati jednu noć jer su brodske linije neusklađene. Konzultirajte raspored trajketnih linija.

Alternativu Pruzi nudi nekoliko prijevoznika s gumenjacima iz Komiže koji stižu do Biševa za 15-ak minuta, te vas mogu odvesti i dovesti bilokada za stotinjak kuna po osobi. Ovi prijevoznici rade isključivo od svibnja do listopada.

Otvori lokaciju u Google kartama.

Dnevnik

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Biševo

Zašto smo tu? Zauzimamo se za povećanje standarda i unapređenje sustava zaštite okoliša i prirode, potičemo uključivanje i sudjelovanje javnosti te zagovaramo stvaranje odgovornog društva svjesnog povezanosti ljudi i prirode. Tu smo kako bi štitili interes i pravo javnosti na zdrav okoliš.

Ciljevi Udruge su prikladna valorizacija sveobuhvatne baštine pučinskog otoka Biševa te upravljanje kulturnopovijesnim i prirodnim resursima otoka kroz primjenu strategije održivog razvoja.

Uplatom donacije u korist projekta Biševo Island Artist Residency podupirete programe koje udruga provodi sa svojim partnerima.

IBAN: HR2623400091111064242 / OIB: 59433942901 / bisevo.hr

Često postavljana pitanja

Tuširanje u vrijeme ljetne sezone

Zbog nestašice vode tijekom ljetnih vrućina, molimo koristiti  javni bunar s boćatom vodom koji se nalazi u blizini kuće.

Možete li mi garantirati smještaj u sobi?

Rezidencije su primarno namijenjene grupama umjetnika (optimalno do 10). Nažalost ne možemo garantirati da će biti mjesta u samoj kući, ali uvijek postoji mogućnost kampiranja ili hammocka u vrtu.

Mogu li dovesti svog partnera ili člana obitelji na rezidenciju?

Ne. Rezidencije su namijenjene isključivo umjetnicima.

Kako ću doći na Biševo?

Lokalna brodska linija vozi svako jutro u 8:00 (zimi svaki drugi dan). Iznimno možemo organizirati smještaj u Komiži ili izvanredni prijevoz do Biševa. U većini slučajeva individualni polaznici si moraju sami organizirati put i smještaj do uvale Porat.

Jesu li su pokriveni troškovi puta i hrane?

Rezidencije su privatne i još uvijek nažalost nemamo podršku strukovnih organizacija ili države. Putne troškove i troškove hrane snose rezedentni umjetnici. Smještaj (u kući ili u vrtu) je besplatan.

Jesu li su dozvoljeni kućni ljubimci?

Da, ali uz prethodnu najavu.

Je li moguće oprati veš?

Sav veš se pere ručno, u škafu (domijeti detrdžent za ručno pranje).