Dobrodošli na Biševo!

Dnevnik → Split Nomad Gallery

09-07-2021 — 16-07-2021 // Popunjeno

Za vrijeme trajanja rezidencije Split Nomadi će samostalno i/ili skupno producirati umjetničke radove i intervencije u prostoru. Split Nomad Gallery kao prva pop-up umjetnička galerija u Hrvatskoj ovim putem nastavlja s tradicijom nomadskog djelovanja na alternativnim lokacijama. Umjesto same izložbe, ovaj put umjetnici preuzimaju ulogu putnika te dolaskom na otok, lišeni svih društvenih i osobnih slojeva stvaraju na licu mjesta izražavajući se kroz ilustracije, strip, street art, murale i sl. Nakon završetka rezidencija SNG će organizirati multimedijalne evente i izložbe na više lokacija u Hrvatskoj u svrhu promocije ovogodišnjeg BILjET-a.

Kao jednu od intervencija Split Nomad Gallery je postavila malu pop-up galeriju majica i torbi. Ako ste u prolazu, svratite na čašu domaće rogačice i razgovora, i naravno odaberite nešto za sebe i time podržite naš rad :)

Ivan Svaguša Svaig: Rođen ko i svi rođeni. U Splitu 1982. godine. Škola, akademija, ovo, ono…Slikarstvo, strip, graffiti, ilustracije itd…Uči druge. Uči od drugih, nekad i od sebe. Predaje te vodi razne vrste likovnih radionica/škola. Suradnji i previše. Muzika? Da. Bicikl? Da. More? Definitivno. Par pravih ljudi? Da. Ostalo je ionako fejk. Šta i di sutra? Ko zna. Živ je. Ludnica teška.

Došao sam na ostrvo Bišovo s namjerom da ga istražim koliko mi to bude vrijeme dopustilo. Prethodno sam nešto čitao o njegovoj sadašnjosti i o njegovoj povijesti. Namjera je bila napraviti svojevrsni poetsko/slikovni mini-putopis. Na kraju je to ispao jezik stripa. Bilježio sam i dokumentirao svoje kretanje pa Bišovu, fotografijama, crtežima i na kraju akvarelima. Usporedno sam smišljao priču. Priča je kombinacija Bišovske povijesti, fantazije te mojih osobnih misli i stanja. Kao u stripu, tako i u poeziji, ono što je neispričano je jednako bitno kao i ono ispričano/prikazano. Ostale su 24 akvarela postavljena u sekvence i strip linearnost s tekstom.

Graffit na starom i uspavanom jeep-u u šumarku, sam naslikao spontano. Kad sam ga vidio, stražnji prozor mi se učinio dobar za interakciju sa slučajnim ili namjernim prolaznikom na tom vrhu ostrva. Lik i tekst su također odraz mene, a opet, graffit je slobodan za identificiranje i interpretacije. U jednom dijelu, tekst u strip akvarelima se referira na sam graffit.