Dobrodošli na Biševo!

Dnevnik

Biševsko proljeće 2019

11.04.2019.

Na Biševo smo se uputili divnog proljetnog dana krajem ožujka 2019. godine u sastavu Iva Marčetić, Antonija Osojnik, Rene Lisac, Vedran Horvat i Ivan Vadanjel i Stjepan Tafra kao domaćin i voditelj Biševo Island Artist Residency programa.

Cilj druženja bio je neposredni uvid u potrebe otočana i jedan drugačiji, multidisciplinarni pristup promišljanju o održivom razvoju Biševa. Nadalje, svrha izleta bila je i ispitati prostorni potencijal za postojeće umjetničke rezidencije Biševo Island Artist Residency. 

Upoznavanje s divljom prirodom otoka, mapiranje prostora, ali i izravna interakcija s par otočana prethodi stvaranju zaključaka o tome što bi bilo neophodno za revitalizaciju tog zanemarenog pučinskog bisera.

Kako se radilo o vrlo intenzivnom iskustvu u samo par dana, zasigurno je zaključeno samo to da je tih inspirativnih 4 dana provedenih skupa tek početak nečeg novog i vrijednog, te poticaj da se intenzivnije nastavi s idejama i komunikacijom. Kombinacija izvrsne ekipe i okoliša samo su potakli kreativnost i svijest o očuvanju prirode i otoka.

Zajednički motiv tima bio je i uživo vidjeti arheološki neistražene potencijale otoka Biševa, promotriti zapostavljenu otočku arhitekturu, promisliti o gospodarskom razvoju otoka mimo turistifikacije Modre špilje i osvijestiti otočne društvene mijene koji kao da je zapeo u nekim davnim vremenima.

Iva Marčetić je arhitektica i aktivistica. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je kao projektantica u arhitektonskim uredima poput 3LHDa, Studio A i Arhitekten CIE, a kao članica Pulske grupe bila je i jedna od predstavnica Hrvatske na arhitektonskom bienalu u Veneciji 2012e godine. Iva se kroz rad sa građanskim inicijativama bavi razvojem modela participacije u prostornom planiranju kao i istraživanjem i razvojem stambenih politika i razvojem modela priuštivog stanovanja u regiji o čemu je izdala mnoge tekstove i držala radionice i predavanja. Iva je jedna od osnivačica Zadruge Otvorena arhitektura. Živi i radi u Zagrebu.

Doc. dr.sc. Rene Lisac, dipl. ing. arh. radi kao docent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je voditelj Društva arhitekata Zagreba, gdje vodi inicijativu „Akupunktura grada“. Zajedno sa svojim doktorskim radom "Sustav smjernica za planiranje održivih sveučilišnih kampusa", njegovi istraživački interesi usmjereni su na planiranje održivog razvoja, razvoj ruralnih planinskih i otočkih područja, participativne metode u arhitekturi i urbanizmu, te planiranje javnih prostora. 

"Očaravajući ambijent koji u kombinaciji s izuzetnim domaćinima i lokalnim stanovništvom zavrjeđuje više od puke eksploatacije Plave špilje. Zavrjeđuje zasebni višeslojni identitet novog otočkog života, održivi razvoj temeljen na vrijednostima izgrađenim u prošlosti, na kvalitetama ambijenta i lokalnih ljudi, a u duhu istinskih potreba i kreativnih potencijala novih generacija. O tome, a i mnogočemu drugome, diskutirali smo u 4 intenzivna dana na otoku, kako počevši s pomicanjem jednog kamena postepeno doći do nove paradigme otočkog života i probiti se kroz barijere postojećeg, zastarjelog sistema." 

Antonija Osojnik je pravnica i aktivistica, dugi niz godina bavila se radnim pravom, a u posljednje dvije godine to iskustvo spaja i s prometom nekretnina gdje radi u digitalnoj agenciji za nekretnine A NEKRETNINE. Zalaže se za slobodno djelovanje i rad nezavisnih profesionalaca te smatra da je odabir radnog prostora, kreativnog i poticajnog radnog okruženja, neophodan za osobni razvoj i katalizator pozitivne promjene u svakoj zajednici. Surađivala je na projektima Coworking Croatia i CoworkMed koji se bavio istraživanjem utjecaja coworking zajednica u 5 različitih mediteranskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

„Biševo, izoliran u nestvarnoj ljepoti Jadranskog mora, unatoč njegovoj divljini i nepristupačnosti ne možemo doli nježno voljeti. Posljednja je linija obrane održivog razvoja hrvatskih otoka. Trenutno, ali samo trenutno, zaglavljen u promišljanju otoka kao isključivo turističke destinacije i eksploatacije Modre špilje odupire se tome na vrlo kreativan način. Umjetničke rezidencije Bisevo Island Artist Residency naznaka su novog života na ovom zanemarenom otoku s ciljem neposrednog osluškivanja potreba samih otočana, koristeći pritom nove tehnologije kao komunikacijski alat s građanima i turistima, ali i ono što je najvrijednije, rad i stvaralaštvo mladih umjetnika. Osvježavajući je to i rijetko inovativan pristup revitalizaciji otoka koji valja podržati.“

Vedran Horvat izvršni je direktor Instituta za političku ekologiju. Od 2005. do 2015. bio je voditelj zagrebačkog ureda Heinrich Böll Stiftunga, njemačke zelene političke fondacije. Od 2012. je dopisnik Green European Journala, a od 2012. do 2017. bio je član upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sociolog je specijaliziran za ljudska prava i redovito objavljuje tekstove na temu europske politike, razvoja civilnog društva, okoliša itd.  

Ivan Vadanjel. Arhitekt. Nakon završetka studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu radi u nekoliko arhitektonskih ureda u Labinu i Zagrebu, a 2016. godine zajedno s još šest arhitektica i arhitekata osniva Zadrugu otvorena arhitektura u kojoj djeluje i danas. U Zadruzi se bavi arhitektonskim projektiranjem s naglaskom na održivu gradnju te razradom i realizacijom modela dostupnog stanovanja putem stambenih zadruga. U sklopu Zadruge za etično financiranje inicirao je osnivanje sekcije Graditeljstva i prostornog planiranja čiji je cilj da se udruživanjem znanja, iskustva i resursa članova sekcije djeluje prema razvoju i implementaciji alternativnih, socijalno i ekološki odgovornih te energetski učinkovitih sustava građenja.


Povezani sadržaj

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x