Dobrodošli na Biševo!

Dnevnik

Rezidencije u srpnju 2017.

16.08.2017.

Kolonija je prvi put organizirana u ljeto 2017. godine, kad je na poziv organizatora na otok došlo 7 studenata 3., 4. i 5. godine Akademije likovnih umjetnosti (Diana Trohar, Sara Grubić, Agata Lučić, Vita Jončić, Ivan Barun, Filip Pilj, Josip Rončević) te 2 freelance ilustratora (Valentina Barić i Zihai Liu). Oni su došli na otok o svom trošku te su sa sobom donijeli zalihe hrane i materijala za rad, a stanovnici Biševa su im osigurali smještaj, hranu, pitku vodu i vodiča po otoku. Umjetnici su bili smješteni u privatnoj kući Stjepana Tafre u uvali Porat te su kroz 7 dana obilazili cijeli otok, skupljali materijale i pronalazili inspiraciju u prirodi, te stvarali umjetnička djela u maniri "assemblage". Ova vrsta stvaralaštva se pokazala i vrlo ekološki osviještenom, pošto su umjetnici pri prikupljanju materijala očistili okoliš i plaže, a pronađenim starim predmetima udahnuli novi život. Od dodatnih aktivnosti na rezidenciji organizirana je jutarnja joga koju je vodila poznata instruktorica joge i jedna od stalnih stanovnica na otoku gđa. Lada Kraljević te “Art-kino Biševo” unutar kojeg su nekoliko večeri za redom projicirani filmovi umjetničke tematike.

U sklopu rezidencije napravljena je izložba nastalih radova (uz tehničku podršku direktorice Nautičkog centra Komiža gđe. Brigite Fiamengo) u uvali Mezuporat, gdje su umjetnici izložili svoje radove pred više od 100.000 ljudi, koliko ih godišnje prođe kroz Mezuporat, na putu za poznatu Modru špilju. Izložba će trajati do kraja turističke sezone 2017., nakon čega će umjetnici donirati svoje radove otoku Biševu. 

Ovakav oblik suradnje pokazao se plodonosnim za otok i lokalnu zajednicu jer je pridodao razvoju identiteta ovog najdaljeg naseljenog otoka u Hrvatskoj, a mladim umjetnicima je pružio priliku izložiti svoje radove pred brojnom međunarodnom publikom. 


Povezani sadržaj

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x