Dobrodošli na Biševo!

Dnevnik

Budućnost stare biševske škole

30.04.2019.

Tema obnove Biševske škole u Poju bila je dio međunarodne konferencije "Merging the Split: Converting places into spaces" održane 25.-26. travnja ove godine, u organizaciji Udruge gradova. Temu škole odabrali smo kao voditelji jedne od radionica, pod nazivom "Creating places that communities value", kao brzinsku simulaciju "quadriple helix" analize interesa različitih sektora: upravni sektor (Grad Komiža), civilni sektor (stanovnici i udruge Biševa), akademski (struka i znanost) i gospodarski sektor (turizam, ugostitelji, OPG-ovi itd...).  

Kao prvi korak radionica je simulirala moguće scenarije korištenja koji bi koristili svim sektorima: prostor za ljetne škole i radionice Komiže; prostor za druženje, događanja i okupljanje stanovnika, prostor za kreativne radionice i jogu na razini udruga, te kao prostor događanja za posjetitelje / turiste, posebno iz sfere održivog turizma. Simulacija je također upozorila na rizike procesa obnove poput financijske održivosti i privlačenja turista odnosno pretjerane turistifikacije centra otoka.

Zaključak ovog dijela radionice je kako je zgrada škole centralni objekt od javnog interesa, u srcu otoka, te da takvu javnu ulogu svakako treba i zadržati. Iako se taj javni interes radi čega je škola i prvobitno izgrađena 1935. godine i to rukama stanovnika Biševa u današnje doba izgubio, postoje novi procesi i nove potrebe otoka za koje je zgrada škole možda i ključni  / temeljni čimbenik. Pritom sam proces definiranja javnog interesa i potrebe za zgradu treba provesti kroz intenzivne razgovore sa sva četiri interesna sektora, posebice stanovnicima i privatnim vlasnicima na otoku, za koje je zgrada škole izuzetno važna kao i za sam identitet - jer ona je simbol njihove održive egzistencije na otoku. 

doc. dr. sc. Rene Lisac, dipl. ing. arh.

Biševo - tranzicija iz tradicionalnog društva preko masovnog turizma u nove oblike održivih aktivnosti na otoku?
primjer Quadriple Helix: predstavnici 4 sektora na Biševu
pitanje obnove škole i nove namjene između interesa 4 sektora
plakat nakon kratke brainstorming diskusije na radionici

Medijske datoteke

Povezani sadržaj

Pomozite podržati budućnost umjetničkih rezidencija na otoku Biševu »

x